Suomeen havitellaan miljardeja opiskelubisneksestä – ulkomaalaisilta opiskelijoilta aletaan periä lukukausimaksuja

Suomeen havitellaan miljardeja opiskelubisneksestä 8:03

EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta saapuvilta opiskelijoilta aletaan periä lukukausimaksuja syyslukukaudelta 2017 lähtien. Tämän muutoksen kanssa on yhtäaikaa käynnissä hanke, jonka tavoitteena on tuoda 100 000 opiskelijaa Suomeen etenkin Aasiasta.

Study Advisorin perustajajäsen Harri Suominen pitää kunnianhimoista tavoitetta realistisena.

– Mielestäni se on realistinen ja kun sille tavoitteelle on annettu hintalappu, sitä on myös helppo markkinoida, sanoo Suominen.

– Nykyiset lukukausimaksut ovat kilpailukykyisiä. Mutta jos jostain peritän hintaa on sen tuotteen myös oltava kunnossa ja tarjontaa pitää olla, sanoo Study Advisorin neuvonantaja Peter Vesterbacka.

Vesterbackan mukaan 100 000 opiskelijan saaminen Suomeen tarkoittaisi kuitenkin sitä, että yliopistoilla pitäisi olla nykyistä enemmän englanninkielistä opetusta. Sitä on tarkoitus lisätä yhteistyöllä yliopistojen kanssa.

Aasialaisia ja etenkin kiinalaisia opiskelijoita Suomeen voisi houkutella hyvän koulutuksen lisäksi myös puhdas ilma.

– Meillä on täällä maailman paras koulutus, mutta meillä on täällä myös hyvä ilma, jota voi hengittää. Ja tietysti tämä Suomi-eksotiikka. Tällä hetkellä kiinalaisia turisteja tulee mielettömät määrät ja se kasvaa tosi nopeasti. Ja sitten he menevät takaisin Kiinaan ja kertovat, että miten siistiä täällä oli ja laittavat lapsensa opiskelemaan, visioi Vesterbacka.

Suomeen halutaan lisää nuoria osaajia. Samalla Suomi ottaisi siivun valtavista koulutusalan markkinoista.

– Kyllä me ennen kaikkea halutaan kansainvälistä Suomea ja talouskasvua. Haluamme luoda tänne siltoja ja tunneleita, ei muureja, sanoo Suominen.

Tavoitteen toetutuminen olisi merkittävää myös rahallisesti, sillä koulutus on maailmanlaajuisesti toiseksi suurin bisnes.

– Haluamme luoda kannattava ala tänne Suomeen koulutuksesta. Globaalilla tasolla koulutus on yksi maailman suurimmista bisneksistä, sanoo Suominen.

Suomisen mukaan esimerkiksi Uudessa-Seelannissa koulutus on maan neljänneksi suurin bisnes Uudessa-Seelannissa opiskelee 50 000 ulkomaalaista.

Vesterbackan mukaan koulutus on maailman toiseksi suurin bisnes heti ruokamarkkinoiden jälkeen.

– Se on 6,3 triljardia. Ja kun lähdetään siitä, että me tehdään tämä tehokkaammin ja voidaan se kokonaismarkkina vaikka pienentää puoleen. Se on kolme triljardia. Ja sitten suomalaisfirmat voi ottaa siitä kokonaismarkkinasta vaikka kymmenen prosenttia niin se on 300 miljardia, niin se on aika hyvä bisnes, sanoo Vesterbacka.


Korjaus 27.2. klo 10.44: Lukukausimaksuja aletaan periä vain EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta saapuvilta opiskelijoilta.

Lue myös:

    Uusimmat