Mainos

Suomeen haluava irakilaismies amerikkalaislehdelle: ”Puhun syyrialaisella aksentilla, jos tarvitsee"

Monet koulutetut irakilaiset haluavat Suomeen, kerrotaan The Washington Post -lehden Irakin maastamuuttoa käsittelevässä jutussa. Lehti on haastatellut jutussaan Bagdadissa koulutettuja irakilaismiehiä, jotka suunnittelevat Eurooppaan lähtemistä paremman elämän toivossa.

Lehden mukaan Suomesta on tullut suosittu kohdemaa irakilaisille, joilla on käsitys, että täältä saa turvapaikan muita Euroopan maita helpommin.

Yksi heistä on 25-vuotias insinööri Mohammed Jassim, joka kertoo olleensa valmistuessaan vuosikurssinsa kymmenen parhaan joukossa. Silti hän ei ole löytänyt koulutustaan vastaavaa työtä Irakista, vaan työskentelee autonpesijänä.

– Vaimoni ja ystäväni kannustivat minua lähtemään. Tuhansia kaltaisiani on lähdössä. Uskon kohtaavani kuolemaa matkalla, mutta luotan Jumalaan. Puhun vaikka syyrialaisella aksentilla, jos minun tarvitsee asettuessani jonnekin, mies kertoo noustessaan bussiin lentokentällä.

Irakissa ollaan huolissaan ”aivovuodosta”, kun suuri osa koulutetuista nuorista miehistä on lähtenyt tai lähdössä sodan runtelemasta maasta. Yli 50 000 irakilaista on lähtenyt maasta viimeisen kolmen kuukauden aikana. Viranomaisten arvion mukaan päivässä heitä lähtee nykyisin noin tuhat.

Lähes 3,2 miljoonaa irakilaista on joutunut jättämään kotinsa sen jälkeen, kun Isisin joukot alkoivat vallata alueita Irakissa viime vuonna. Suurimmalle osalle Irakin pakolaisleireillä elävistä Eurooppa on kuitenkin vain pelkkä kaukainen unelma, sillä matkaan tarvitaan rahaa.

Suurin osa Eurooppaan tulijoista on koulutettuja nuoria miehiä, joilla on varaa vaaralliseen matkaan.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että he eivät olisi vaarassa. Monet ihmiset, joiden kanssa puhumme, eivät tunne oloaan turvalliseksi ja siksi he lähtevät, YK:n pakolaistoimiston tiedottaja Ariane Rummery sanoo The Washington Postille.


 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.