Suomalaisvalmistajilla valmius tehdä lisää hengityskoneita – "Valmistus voidaan aloittaa nopeasti"

Hengityskoneiden ja muiden lääkinnällisten laitteiden valmistusta voitaisiin lisätä Suomessa, jos koronaviruksen leviäminen sitä edellyttää. Lääkinnällisiä laitteita sopimusvalmistajana tuottavasta teknologiayhtiö Mariachista kerrotaan STT:lle, että vaikka yritys ei tällä hetkellä valmista esimerkiksi hengityskoneita, valmistus voitaisiin aloittaa nopeasti.

Toimitusjohtaja Pasi Hatakan mukaan nykyinen tuotantokapasiteetti voitaisiin niin ikään tuplata lyhyessä ajassa, jos asiakkaat sitä pyytäisivät.

Samaa sanotaan lääkinnällisten laitteiden sopimussuunnittelija ja -valmistaja Innokas Medicalista. Toimitusjohtaja Jouni Toijala kertoo, että kapasiteetin kasvattaminen asiakkaiden tarpeiden mukaan on mahdollista. Myöskään Innokas Medical ei nyt tuota ventilaattoreita, mutta Toijalan mukaan yritykselle on tullut eri puolilta maailmaa kyselyitä niin ventilaattoreista kuin muista tehohoidon lääkintälaitteista.

Toijala korostaa, että valmistaminen on mahdollista, mutta valtiovallan tai muiden isojen toimijoiden on syytä tehdä päätökset nopeasti.

– Koko ketju on aika kompleksi ja globaali hankintaketju pitää saada toimimaan yhdessä mahdollisimman nopeasti. Jotta kaltaisemme pelurit saavat tämän koko ketjun toimimaan, nyt on jo melkein kiire, että laitteita saadaan ajoissa valmistettua ja toimitettua.

Mariachi toimii sopimusvalmistajana teknologiayhtiöille, ja yksi sen aloista on lääkinnälliset laitteet. Kysyntäpiikkiä ei kuitenkaan ole tullut, vaan pikemminkin muiden toimialojen tilaukset ovat hiljentyneet. Hatakkaa on hieman ihmetyttänyt, ettei yhteydenottoja esimerkiksi ventilaattoreihin liittyen ole tullut.

Lääkinnällisiin laitteisiin keskittynyt Innokas Medical on niin ikään huomannut osan asiakkaista olevan kriisin vuoksi vaikeuksissa. Vaikka tehohoidon tuotteiden kysyntä kasvaa, muissa tilaukset ovat vähentyneet.

– Tällä hetkellä meillä on ihan hyvin mahdollisuuksia skaalata tuotantoa asiakkaidemme tarpeisiin, jos apua tarvitaan enemmän, Toijala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja