Suomalaistutkimus: Tästä syystä voit vanheta nopeammin kuin muut!

Vakava työperäinen väsymys nopeuttaa elimistön vanhenemista. Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimus osoittaa, että työuupumus heikentää solujen toimintakykyä. Tähän asti solutasolla on havaittu muutoksia vain pitkään jatkuvan yksityiselämän kuormituksen seurauksena.

– Työkuormituksen yhteys kromosomien päiden pituuteen on todettu nyt ensimmäistä kertaa, kertoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Kirsi Ahola.

Uupumus aiheutti kromosomien päiden, telomeerien, lyhentymistä. Tutkimuksen mukaan valkosolujen telomeerien pituudessa on selvä ero niiden työntekijöiden välillä, joilla työperäinen uupumus oli viikoittaista ja niiden välillä, joilla sitä ei esiintynyt juuri lainkaan. Telomeerit lyhentyvät aina solun jakautuessa, mutta liiallinen lyheneminen aiheuttaa solulle ongelmia.

– Telomeerien lyhentymistä on aikaisemmin havaittu monissa ikääntymiseen liittyvissä kroonisissa sairauksissa, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Iiris Hovatta.

Tutkimuksessa käytettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämää aineistoa. Tutkimukseen osallistui 2911 suomalaista vuosina 2000–2001.

Tutkimuksesta vauhtia työsuojelukeskusteluun

Työuupumus kehittyy vähitellen pitkittyneen työstressin seurauksena. Tutkimuksen mukaan työuupumusta esiintyi Suomessa vuosituhannen alussa vakava-asteisena noin 2,5 prosentilla ja lievänä 25 prosentilla työntekijöistä. Vakavan työuupumuksen on todettu yhdistyvän sekä fyysisiin että psyykkisiin sairauksiin.

– Solutasolla tapahtuvat muutokset vaativat vakava-asteista uupumista. Satunnainen stressi ei kuormita elimistöä samalla tavalla, kertoo Ahola.

Seuraamalla ja kehittämällä työoloja voidaan huolehtia siitä, että työkuormitus ei muodostu liialliseksi. Aholan mukaan tuoreet tutkimustulokset antavat lisäpontta työsuojelukeskusteluun.

– Työnteossa ei ole kyse vain tuotannollisista ja taloudellisista kysymyksistä. Työllä on vaikutusta myös ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

STT–ANNA NEVALAINEN

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja