Mainos

Suomalaistunutta ukrainalaista ahdistaa: "Putin on nykyajan Stalin"

Ukrainalainen, venäjää äidinkielenään puhuva Alexander Bitsak huokaa ravintolassaan Helsingissä. Uutiset kotimaasta ovat surullisia. Bitsak olisi jopa valmis antamaan Itä-Ukrainan venäläisille, jos sillä saadaan maanmiesten tappaminen loppumaan.

Ulkomainen tv-kanava suoltaa Pelmenit-ravintolan nurkassa Helsingin Kalliossa koko ajan uutisia Ukrainasta ja Venäjältä. Etelä-Ukrainasta, Khersonin kaupungissa läheltä Krimiä kotoisin oleva Bitsak vilkaisee tv-ruutua vähän väliä ruuanlaiton ja haastattelun lomassa.

- Putin halusi Krimin ja Putin otti Krimin. Jumala tietää, mitä hän haluaa huomenna. Putin on nykyajan Stalin. Ukrainassa tapahtuu koko ajan pelottavia asioita ja ihmisoikeuksia loukataan, Bitsak toteaa ja huokaa. 

Bitsak saa tietoja Ukrainan tapahtumista median lisäksi Kiovassa asuvalta tyttäreltään ja muilta sukulaisiltaan ja ystäviltään Ukrainasta. Päällimmäinen tunne on suru, mutta myös pelko.

- Virallisten tietojen mukaan tässä sodassa on kuollut 5 000 ihmistä, mutta joidenkin tietojen mukaan jopa 50 000. Totuuksien välissä on suuri ero. Toiveeni on, että ihmisiä ei enää tapettaisi ja että paikallinen konflikti ei leviäisi. 

Bitsakin mukaan on selvää, että Ukraina ei pysty ratkaisemaan konfliktia voimalla. Yhdysvaltojen aseapuun Venäjä voisi taas reagoida arvaamattomasti. Hän on lukenut Suomen historiaa ja ehdottaa jopa alueluovutuksia.

- Mannerheim säilytti Suomen itsenäisenä antamalla venäläisille Karjalan, Viipurin ja Petsamon. Sota Ukrainassa on pysäytettävä kaikin keinoin ja kyllä minä luopuisin koko Itä-Ukrainasta ihmisten elämän säilyttämiseksi, Bitsak huokaa.

Hän kertoo joutuneensa turvautumaan jopa sydänlääkkeisiin ahdistuksen takia.

- Venäjä on äidinkieleni, tunnen varmasti venäläisen taiteen ja kulttuurin paremmin kuin moni venäläinen ja kunnioitan niitä. Siksi minusta on kauheaa, että suuri enemmistö venäläisistä ei näe tulevaisuutta ilman Putinia. Kukaan Etelä- ja Itä-Ukrainassa ei ole koskaan kärsinyt siitä, että puhuimme venäjää.

Bitsak ei ole Suomen kansalainen, mutta ei aio myöskään palata Ukrainaan. Nykyisen kotimaansa hän toivoisi liittyvän Natoon.

- Kuka olisi vuosi sitten uskonut, että Venäjä sotii Ukrainassa? Bisak kysyy ja katsoo suoraan silmiin. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.