Suomalaisten varallisuus Euroopan häntäpäässä

Wider-instituutin tutkimuksen mukaan yhdellä prosentilla koko maailman väestöstä on hallussaan yli 40 prosenttia omaisuudesta. EU:n sisäisessä vertailussa Suomi jää selvästi varakkaimpien maiden kärjestä, mutta maailmanlaajuinen keskiarvo ylittyy reilusti.

Suomalaiset eivät ole maailman varakkaimpien kärkijoukossa 39 000 dollarin eli 29 000 euron keskimääräisellä omaisuudellaan. Asia selviää Wider-instituutin tänään julkaistusta tutkimuksesta.

Maailmanlaajuisen 2200 dollarin keskiarvon suomalaiset ylittävät kirkkaasti, mutta Euroopan unionissa suomalaiset kuuluvat köyhälistöön.

Aikuista kohti laskettu varallisuus nousee Ruotsissa 80 000 dollariin ja Saksassa 90 000 dollariin eli yli kaksinkertaiseksi suomalaisten omaisuuteen verrattuna. Henkeä kohti laskettu ja ostovoimakorjattu bruttokansantuote on kuitenkin kaikissa kolmessa maassa likimain sama, 24 000 dollaria.

Antelias sosiaaliturva syy Suomen huonoon sijoitukseen?

Maailman varallisuuserot suuria

YK-yliopiston alaisen Widerin luokittelussa suomalaiset eivät edes yltäneet korkeimpaan yli 50 000 dollarin luokkaan, johon pääsivät kaikki vanhat EU-maat Portugalia lukuunottamatta.

Portugalin lisäksi Suomen seurana kakkosluokassa ovat Euroopasta Puola, Tshekki, Unkari, Slovenia ja Kroatia. Luokittelu on tosin väljä, sillä vaadittu varallisuus voi vaihdella 10 000 ja 50 000 dollarin välillä aikuista kohti.

Pohjoisessa Euroopassa varallisuus jäi selkeästi alle useimpien Länsi-Euroopan maiden tason. Britannia, Hollanti, Luxemburg, Sveitsi ja Italia ylittivät selvästi 100 000 dollarin rajan, ja moni muu maa pääsi lähelle.

Widerin tutkimuksen mukaan Suomen huonon sijoittumisen syynä voivat olla antelias sosiaaliturva eläkkeineen, mikä ei kannusta varallisuuden kasvattamiseen.

YK-yliopiston alaisen Widerin maailmanlaajuista varallisuutta tarkastelleen tutkimuksen aineisto on vuodelta 2000. Helsingissä toimiva Wider pitää tutkimusta uraauurtavana, sillä vastaavaa maailmanlaajuista tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 05.12.2006)

Lue myös:

    Uusimmat