Mainos

Iso osa suomalaisista kertoo vähentäneensä lihansyöntiä ilmastonmuutoksen takia – neljännes vähentänyt lentämistä, joka kuudes jättänyt lapset hankkimatta

1:53
Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat havaittavissa jo Itämeressä.

Noin puolet suomalaisista sanoo ilmastonmuutoksen vaikuttavan heidän äänestyspäätökseensä tulevissa eduskuntavaaleissa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 40 prosenttia aikoo äänestää ehdokasta, joka toimii ilmastonmuutoksen torjumiseksi. 43 prosenttia pitää Suomen nykyistä ilmastopolitiikkaa liian kunnianhimottomana.

Osa ilmoittanut jättäneensä lapsetkin hankkimatta

Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos on myös vaikuttanut suomalaisten arkielämään. Reilut 70 prosenttia suomalaisista sanoo muuttaneensa kulutus- tai käyttäytymistottumuksiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Esimerkiksi noin 40 prosenttia suomalaisista on kertonut vähentäneensä punaisen lihan syöntiä, kolmannes on vähentänyt oman auton käyttöä ja neljännes lentomatkustamista. Peräti 16 prosenttia suomalaisista kertoo jättäneensä lapset hankkimatta ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Eniten vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta suomalaiset sälyttävät suurille valtioille, mutta jo toisena tavallisille ihmisille.

Aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa

Tutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana. Alle kymmenen prosenttia on eri mieltä väittämästä.

Lähes 30 prosenttia suomalaisista kertoo, että viimeaikaiset ilmastonmuutosuutiset ovat aiheuttaneet ahdistusta, ja lähes kolmas pelkää tulevaisuuttaan ilmastonmuutoksen takia.

Tutkimuksen on tilannut energiayhtiö Loiste ja toteuttanut Taloustutkimus. Tutkimukseen vastasi 1 048 täysi-ikäistä suomalaista tammikuun lopussa.

Erityisesti nuoret pitävät ilmastonmuutoksen ehkäisyä tärkeänä aiheena.

1:59

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja