Mainos

Suomalaista epäillään valtavasta tietomurrosta – kaappasi 3500 tietokonetta, hyökkäyksiä myös ministeriöihin

Poliisi epäilee parikymppistä miestä valtavasta tietomurrosta. Poliisi kertoo STT:lle, että miestä epäillään 3500 tietokoneen kaappaamisesta Youtubessa olleen linkin kautta.

Miehen epäillään koodanneen itse haittaohjelman, jota virustorjuntaohjelmistot eivät ole tunnistaneet.

Linkki on ollut poliisin mukaan tietokonepelin ohjevideon yhteydessä. Miestä epäillään vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle ja törkeästä tietomurrosta. Kaappaaja on voinut poliisin mukaan halutessaan nähdä kaiken mitä koneilla tapahtuu.

– Tässä on ollut mahdollisuus myös saada koneilta salasanoja, sähköposteja ja arkaluontoisia tietoja, joita voidaan myydä eteenpäin internetissä tai niitä voidaan käyttää kiristämiseen, kertoo tutkinnanjohtaja Ossi Kaario Sisä-Suomen poliisilaitokselta. 

Epäillään myös kyberhyökkäyksistä ministeriöihin

Sama mies on yksi epäillyistä myös jutussa, jossa tehtiin helmi-maaliskuun aikana palvelunestohyökkäyksistä eduskuntaan, Kelaan, Opetushallitukseen ja useisiin ministeriöihin, kuten puolustus-, valtiovarain- sekä sosiaali- ja terveysministeriöön.

Poliisi epäilee kolmen alle 20-vuotiaan miehen kaapanneen tuolloin yhteensä 1500 tietokonetta. Kaapattuja koneita käytettiin palvelunestohyökkäykseen siten, että koneilta johdettiin tietotulvaa hyökkäyskohteiden palvelimille.

– Uskomme, että tässäkin tapauksessa on ollut tarkoituksena tehdä palvelunestohyökkäyksiä. Ainakin siihen on ollut hyvät valmiudet, Kaario sanoo. 

Poliisi pääsi epäillyn jäljille verkkotiedustelun perusteella. Jutun tutkinta on vasta alkuvaiheessa.  

10:06

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja