Suomalaispomo vastaa vakaviin väitteisiin osuudestaan olympiaskandaaliin – joutunut suurmaiden syntipukiksi: "En ole mennyt tuollaista sanomaan"

Mertaranta&Sihvonen paaluttavat olympiakiekon puheenaiheet: Leijonien haastajat, naisten kasvojenpesu 21:05
Mertaranta & Sihvonen paaluttavat olympiakiekon puheenaiheet: Leijonien haastajat, naisten kasvojenpesu

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n suomalaiskontrolleri Mika Jukkara on joutunut viime päivinä kovan paineen kohteeksi. Pekingin olympialaisissa työskentelevä pukutarkastaja kiistää saksalaismedian väitteet sekajoukkuemäen pukuskandaalin taustalla. 

Olympialaisten sekajoukkuemäki päättyi dramaattisesti, kun mäkihypyn huippumaiden Norjan, Itävallan, Saksan ja Japanin suoritukset hylättiin sääntöjenvastaisten hyppypukujen takia. Norjan joukkueesta hylättiin kaksi naishyppääjää, muista kolmesta yksi naishyppääjä.

Hylätyt joukkueet kritisoivat sitä, että sekajoukkuemäessä pukutarkastuksissa oli tiukempi linja kuin aiemmin tällä kaudella. Joidenkin maanantaina hylättyjen hyppääjien puku läpäisi puolalaiskontrolleri Aga Baczkowskan seulan vielä lauantain henkilökohtaisessa osakilpailussa.

Miesten pukukontrollista kilpailussa vastannut Mika Jukkara joutui tapauksessa ristituleen osittain sen takia, että ainoastaan hänen nimensä löytyi kisan tulospalvelusysteemistä, vaikka Baczkowska vastasi naisten puvuista. 

Saksalaismedia ARD kuitenkin väitti, että Jukkara olisi huomattanut Baczkowskalle naisten henkilökohtaisen mäkikisan jälkeen pukujen olevan liian löysiä ja näin ehkä vaikuttanut puolalaiskontrollerin päätöksiin sekajoukkuemäessä. 

– Hän (Jukkara) ilmeisesti tulkitsi hyvin tarkasti sääntöjä, joiden mukaan pukujen täytyy istua tiukasti.

– Vaikka naishyppääjien puvut läpäisivät Backowskan seulan lauantain henkilökohtaisessa kilpailussa, Jukkara ilmeisesti valitti, että puvut olivat liian löysiä. Tästä ainakin viisi hylättyä urheilijaa valittavat, ARD raportoi.

Jukkara kiisti MTV Urheilulle jo tuoreeltaan maanantaina olevansa millään tavalla mukana naisten pukujen mittaamisessa.

Torstaina hän vastasi MTV Urheilulle ARD:n esittämään väitteeseen. 

– Ei pidä paikkaansa. Totta kai olemme keskustelleet, mutta minulla ei ole mitään tekemistä naisten pukukontrollin kanssa. He päättävät, mitä tekevät. Tuo on vähän huono väite. En ole mennyt tuollaista sanomaan. Se on ehkä liioiteltu jollain tavalla vähintäänkin.

– Keskustelemme totta kai erilaisista mittausmenetelmistä ja kontrollista yleisesti, mutta emme kyllä tuollaista toisillemme puhu. Tuo ei pidä paikkaansa, Jukkara linjasi. 

Jukkara harmittelee sitä, että FIS:n tulospalvelusysteemi ei jostain syystä taivu teknisesti siihen, että sieltä löytyisi kaikkien vastuullisten nimet.

– Sieltähän puuttuu myös FIS:n naisten kilpailujohtajan Chika Yoshidan nimi.  

– Minulle on tullut aika paljon painetta ja yhteydenottoja.

Onko tämä vaikuttanut työntekoon olympialaisissa?

– Ei se työntekoon ole vaikuttanut, mutta ei se kivalta tunnu, että minä joudun tavallaan syntipukiksi siinä kohtaa, missä naisten pitäisi ottaa suurempi vastuu tuosta. Kysymykset pitäisi osoittaa heille. Minä en pysty sanomaan, että mitä siellä on mitattu, miten on mitattu ja mitä siellä on tehty. En ole ollut heidän kanssaan samassa tilassa. Ja minä olin samaan aikaan erillisessä tilassa tekemässä miesten kontrollia, Jukkara summaa. 

Suomalaisluotsi ihmeissään

Suomen joukkue ei ollut mukana sekajoukkuemäessä, koska Niko Kytösaho joutui jäämään pois Pekingin kisoista koronatartunnan takia. 

Miesten mäkimaajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen kommentoi kohua torstain pressitilaisuudessa. 

– Tapaushan kaatui aika paljon ainakin alkuun Mika Jukkaran niskaan. Tuomio häntä kohtaan on ollut aika kova pitkin maailmaa, Väätäinen aloitti. 

Väätäinen ei ole kertomansa mukaan täysin tietoinen siitä, mitä kisapaikalla maanantaina tapahtui. 

– Olikohan tämä sellainen juttu, jonka piti tapahtua, mutta paikka oli aivan väärä? En osaa sanoa.

– Jossakin on vika, jos tällainen asia pääsee tapahtumaan olympialaisissa. Onko joku paikkaillut tekemättömiä töitään vai mitä?

Väätäisen mukaan Baczkowska oli sanonut kansainvälisessä mediassa, että aika ei vain riitä käymään kaikkia asioita läpi hyppypukuihin liittyen.

– Ratkaisu olisi se, että lisättäisiin kontrollin määrää. Sillähän se korjautuisi, Väätäinen summasi. 

Lue myös:

    Uusimmat