Mainos

Suomalaisperhe juo vuodessa yli 500 litraa maitoa – näin hinnankorotus voisi näkyä kukkarossa

Valio ilmoitti eilen nostavansa perusmaitojen hintaa noin 30 prosentilla ensi kuun alussa. Yhtiön mukaan päätöksen taustalla on Kilpailuviraston syytös, jonka mukaan Valion maidon tukkuhinnoittelu on tappiollista.

Kukaan ei ole suostunut arvioimaan, minkä verran tukkuhinnan korotus voisi näkyä kuluttajahinnoissa. Muun muassa Päivittäistavarakauppa ja Kesko ovat kuitenkin ilmoittaneet, että korotus siirtyy kuluttajien maksettavaksi ainakin jossain määrin.

MTV3 Uutiset laski, mitä maito saattaa pahimmillaan maksaa, jos korotus siirretään sellaisenaan kuluttajahintoihin.

Maidon kallistuminen vuodessa yhtä henkeä kohden

Suomalainen juo vuodessa keskimäärin 131 litraa maitoa. Eniten juodaan kevytmaitoa, jonka keskihinta on tällä hetkellä 89 senttiä. Maidon hinnasta 40-50 % on kaupan katetta sekä veroja, arvioi MTK:n ja Maitovaltuuskunnan maitoasiamies Sami Kilpeläinen.

Jos Valion kaavailema hinnankorotus siirtyisi suoraan kuluttajahintaan, maitolitra maksaisi keskimäärin 1 euron ja 4 senttiä. Tässä tapauksessa keskivertosuomalainen joutuisi maksamaan maidonjuonnistaan lähes 20 euroa viimevuotista enemmän. Kaikkiaan maitolasku olisi 136 euroa vuodessa.

Mikäli kauppa tulee vastaan ja siirtää vain puolet Valion hinnannostosta kuluttajahintaan, maitolitra maksaisi 97 senttiä. Keskivertosuomalaisen maitolasku tulisi tässä tapauksessa olemaan 126 euroa vuodessa.

Maidon kallistuminen vuodessa nelihenkistä perhettä kohden

Mikäli kauppa ei suostu laskemaan katettaan, keskihintaisen maitolitran hinta nousee noin 15 senttiä.

Nelihenkisessä perheessä maitoa kuluu vuodessa 524 litraa. Lisälasku nelihenkiselle perheelle on peräti 78,60 euroa ja kaikkiaan pelkkään maidonjuontiin kuluu 545 euroa.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 10.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.