Suomalaisopiskelija kuvaa arkea liikkumisrajoitusten keskellä Milanossa: Kaupoissa ja ravintoloissa muihin pidettävä metrin turvaväli, yliopisto-opinnot keskeytyvät ainakin kuukaudeksi

Suomessa on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa 1:00
Suomessa on todettu 7 uutta koronatapausta.

Suomalainen Sonja Mänty ehti opiskella vain muutaman kuukauden vaihtoyliopistossaan Milanossa, kunnes Italian yliopistot määrättiin suljettaviksi koronaviruksen vuoksi.

Nyt Männyn opiskelu on keskeytynyt ainakin kuukaudeksi, ja osa kursseista suoritetaan sen sijaan etäopintoina.
– Ainakin vaihto-oppilasyhteisössä uutinen oli aika harmillinen. Nyt tiedämme, että ainakaan kuukauteen ei tapahdu mitään, ja oli lisäksi epäselvää, pääseekö täältä (Milanosta) nyt lähtemään, Mänty kertoi puhelimitse STT:lle Milanosta.

Italia päätti eilen tiukoista liikkumisrajoituksista, jotka vaikuttavat 15 miljoonaan italialaiseen eli neljännekseen maan asukkaista. Rajoitettuihin alueisiin kuuluvat Milano ja Venetsia. Hallitus päätti eristää koko Lombardian alueen Milanon ympärillä sekä ainakin osia Venetsian, Parman ja Riminin seuduista koronaviruksen vuoksi. Alustavan suunnitelman mukaan ihmisten liikkumista alueilla rajoitettaisiin 3. huhtikuuta saakka.

Männyn mukaan koronavirus on vaikuttanut moniin asioihin arjen tasolla. Esimerkiksi niin kaupoissa, ravintoloissa kuin baareissa ihmisiä suositellaan jättämään metrin "turvaväli" muihin ihmisiin.
– Yliopistot, elokuvateatterit ja museot ovat kiinni. Kirkkoihin pääsy on jollain tasolla mahdollista, mutta niihin ei saa kokoontua. Ylipäätään kehotetaan välttämään ylimääräistä liikkumista, Mänty kuvaa.

Rajoituksista huolimatta ihmiset olivat Männyn mukaan liikkeellä ainakin vielä eilen varsin normaalisti. Myös tapaamisia suunnitellaan ainakin Männyn tuttavapiirissä normaaliin tapaan.
– Ihmiset liikkuvat ulkona, ja eilenkin oli paljon porukkaa ulkona, kun oli aurinkoinen päivä. Tosin esimerkiksi joukkoliikennevälineissä on ollut normaalia tyhjempää.

Liikkumisrajoitusten rikkojia uhkaa jopa sakko tai vankeus

Uutistoimisto AFP:n mukaan Italian viranomaiset ovat ottaneet käyttöön tiukat keinot koronaviruksesta johtuvien liikkumisrajoituksien valvomiseksi.
AFP:n mukaan poliisi valvoo esimerkiksi rautatieasemilla ja valtateillä liikkuvia autoja. Myös lennot Milanoon on peruttu. Liikkumisrajoitusten rikkomisesta voi seurata jopa kolmen kuukauden vankilarangaistus tai 206 euron sakko.

Pariisista eilen Milanoon iltapäivällä junalla palannut Mänty ei ole ainakaan vielä eilen huomannut poliisien läsnäoloa liikenneasemilla.
– Asema oli aika tyhjillään eikä siellä ollut vastassa ketään. Tulemista tai lähtemistä ei valvottu tai estetty mitenkään, hän sanoo.

Männyn kotiyliopisto Tampereen yliopisto on ohjeistanut, että Italiasta saa palata halutessaan, mutta pakko ei ole.

Myös Suomen ulkoministeriö päivitti eilen Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan. Ulkoministeriö suosittaa nyt välttämään tarpeetonta matkustamista koko Italiaan.

Männyn mukaan matkustustiedotteen muuttumisesta on tiedotettu Italiassa oleskeleville suomalaisille, mutta muita uusia ohjeistuksia ministeriöstä ei ole vielä kerrottu.

Lue myös:

    Uusimmat