Suomalaisopettaja jännittää ehdokkuuttaan miljoonapalkinnon saajaksi – "Olen ihanan onnellinen"

Suomalainen Maarit Rossi oli ikionnellinen kuullessaan ehdokkuudestaan maailman parhaaksi opettajaksi. Toisen kerran jaettavan palkinnon ehdokaslistalle nimettiin yhteensä 50 opettajaa ympäri maailman. Voittaja saa huikeat miljoona dollaria eli reilut 900 000 euroa.

Kirkkonummelalainen opettaja Maarit Rossi on nimetty Varkey Foundation Global Teacher Prize 2016 -ehdokaslistalle. Listalla on Rossin lisäksi 49 muuta opettajaa.

Opetuksen Nobeliksikin nimitetty palkinto on suuruudeltaan peräti miljoona dollaria eli nykykurssilla 915 000 euroa. Palkinnolla halutaan tehdä ihmiset tietoisiksi opettajien merkityksellisestä työstä.

Kilpailuun ehdottaneet joutuivat suostuttelemaan

1970-luvun puolivälistä opettajana toimineen Marita Rossin ilmoittivat kilpailuun meksikolainen opettaja Elisa Guerra ja tutkija Eduardo Andere.

– Pisa-menestyjiä tutkinut Andere tuli vuonna 2004 ihmettelemään näitä tuloksia Kirkkoharjun kouluun, jossa olin rehtorina, Rossi kertoo MTV Uutisille.

Tällä hetkellä hän toimii yrittäjänä sekä tuntiopettajana Kartanorannan koulussa Kirkkonummella. Hän kertoo, että Guerran ja Anderen ehdokkuusilmoitus yllätti hänet täysin.

– He joutuivat ihan suostuttelemaan, kun sanoin, ettei minulla ole mitään jakoa tässä kilpailussa. He ilmoittivat minut ja sen jälkeen sain kymenkunta laajaa kysymystä siitä, miten olen pystynyt vaikuttamaan koulutukseen luokassa.

Matematiikka abstraktista konkreettiseksi

Rossin miljoonan dollarin arvoisen ehdokkuuden taustalla on hänen poikkeava opetusmetodinsa.

– Normaalisti opetustilanteessa opettaja tulee luokkaan, kertoo uuden asian kyselemällä, on mallilasku ja sitten saman tyyppisiä laskuja harjoitellaan yksin, hän selittää.

Rossi kertoo pyrkivänsä erilaiseen lähtökohtaan – hänen tunneillaan oppilaat laskevat konkreettisia elämästä tuttuja asioita. Tänä syksynä Rossin opettama viidesluokkalaiset ovat opiskelleet pituuden, pinta-alan ja tilavuuden muutosyksiköitä.

Oppilaat ovat harjoitelleet esimerkiksi tilavuuden hahmottamista käytännössä puukepeistä kootulla tilavuudeltaan kuutiometrin kokoisella kuutiolla. Aiemmin yläkouluikäiset oppilaat on puolestaan ohjattu opiskelemaan vaikeampia asioita esimeriksi olemassa olevien pakolaisleirien ruokavaroja laskemalla.

Tuttuja asioita käsittelemällä oppiminen on muuttunut koululaisten mielissä mukavammaksi ja asenne laskemista kohtaan on muuttunut positiivisemmaksi.

"Olen ikionnellinen"

Yllättävä ehdokkuus on ollut Rossista kuitenkin positiivinen kokemus ja jo 50 ehdokkaan joukkoon pääsy iloinen yllätys.

– Olen niin ikionnellinen tästä, missä nyt olen. Katsotaan, mitä tapahtuu helmikuussa.

– Luulen, että minua jännitti eniten, että pääsenkö tähän ryhmään. Olen viettänyt ihan unettomia öitä ja jännittänyt hirveästi. Ainakin tänään tuntuu, että olen ihanan onnellinen, enkä osaa ajatella muuta kuin tätä hetkeä ja nauttia siitä.

Valintalistalle päässeet 50 nimeä valittiin yhteensä 8000 hakemuksen joukosta. 50 opettajan joukosta valitaan lopulta 10 finalistia, jotka julkistetaan helmikuussa 2015. 

Miljoonan arvoisen palkinnon voittaja julkistetaan Dubaissa Global Education and Skills Forum -tapahtuman yhteydessä maaliskuussa 2016.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.