Suomalaisnuoret aiempaa raittiimpia

Koululaisten juomatavat on muuttuneet 2000-luvulla. Eurooppalaisen koululaistutkimuksen mukaan Suomi on nyt kärkisijoilla täysin raittiiden 15-16-vuotiaiden määrässä, kun aiemmilla tutkimuskerroilla Suomi on ollut kärkimaita koululaisten humalajuomisessa.

Täysin raittiita 15–16 -vuotiaita oli tutkimuksen mukaan eniten Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Romaniassa, Suomessa ja Portugalissa. Raittiiden osuus ikäluokasta vaihteli näissä maissa Suomen 12 prosentista Islannin 31 prosenttiin. Suomessa oli raittiita tyttöjä ja poikia yhtä paljon.

Muissa aiemmissa humalahakuisuuden kärkimaissa eli Tanskassa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa humalajuominen ei ole vähentynyt kuten Suomessa. Suomessa nuorten humalajuominen on kuitenkin edelleen yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Kyselyyn vastanneista suomalaiskoululaisista yli puolet oli ollut joskus humalassa, noin kolmannes lähimmän kuukauden aikana ja noin kymmenesosa humaltui lähes viikoittain.

Sen sijaan huumekokeilut ovat Suomessa harvinaisempia kuin useissa muissa Euroopan maissa. Suomessa kannabista on kokeillut harvempi kuin joka kymmenes 15-16-vuotias. Monissa muissa Euroopan maissa kannabista on käyttänyt noin joka kolmas. Suomi kuului vähiten käyttävien maiden joukkoon yhdessä Ruotsin, Norjan, Kreikan, Kyproksen, Armenian ja Romanian kanssa

Nuorten huumeiden käyttö oli toissa vuonna yleisintä Tšekissä, missä lähes puolet 15–16 -vuotiaista oli kokeillut kannabista ja viidesosa oli käyttänyt sitä kyselyä edeltäneen kuukauden aikana. Koululaisten kannabiskokeilut olivat yleisiä myös Sveitsissä, Slovakiassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa.

Tutkimuksen mukaan suomalaisnuoret aloittavat päivittäisen tupakoinnin tutkimuksen vanhempana kuin aikaisemmin. Tupakointi on myös vähentynyt edellisestä tutkimuksesta.

Eurooppalainen koululaistutkimus nuorten päihteiden käytöstä on tehty vuodesta 1995 alkaen neljän vuoden välein 23–35 Euroopan maassa. Tuorein tutkimus on vuodelta 2007. Tutkimukseen osallistuivat peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset.

Katso Kitta Ahlforsin juttu (Seitsemän uutiset 26.3.2009)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat