Suomalaisnaiset: Lapsia ei tehdä, vaan saadaan!

AVAlaiset kertoivat mielipiteensä siitä, milloin on oikeaa hetki hankkia lapsia. Lue, mitä mieltä suomalaisnaiset olivat!

AVA kysyi Erilaiset äidit -ohjelman sivuilla, milloin on oikea aika hankkia lapsi. Kyselyyn satoi yli 650 vastausta. Katso, mitä mieltä suomalaiset olivat!

TOP 3: Milloin on oikea aika hankkia lapsia?

1. Talouden ollessa vakaalla pohjalla (noin 47 prosenttia)

2. Noin 23 prosenttia äänesti jotain muuta – lue vastaukset!

3. Sopivan ikäisenä (noin 15 prosenttia) tai milloin vain (noin 15 prosenttia)

Ääniä annettiin yhteensä 654 kappaletta.

Sitten, kun oma talous on vakaalla pohjalla. Kerro lisää!

Enemmistöllä, eli 47 prosentilla annetuista äänistä, valittiin oikeaksi ajankohdaksi mikä tahansa ikä, kunhan perheen talous oli vakaalla pohjalla. Näin vastausvaihtoehtoa perusteltiin.

"Olen sitä mieltä, että talouden pitää olla vakaalla pohjalla, koska en halua lasteni arkeen turhaa stressiä siitä, onko esim. varaa ostaa vaippoja vai ei. Ja tietenkin suhteen molempien osapuolien pitää olla valmis lasten hankintaan, jotta säästytään riidoilta."

"Vastuuntuntoinen vanhempi pystyy elättämään lapsensa itse, ammatti on hankittu ja säännöllinen tulonlähde tulee tekemästään työstä. Jos ajattelee elättävänsä tai kasvattavansa lapset sosiaalitukien ja toimeentulotukien varassa, ei ole kypsä vanhemmaksi."

Fyysinen ikä ei ratkaise

Yli 23 prosenttia äänestäneitä antoi kysymykseen vastaukseksi oman vaihtoehtonsa. Suurimman osan mielestä oikeaan ajankohtaa ei voinut määritellä iän tai taloudellisen tilanteen mukaan, vaan siitä kertoi jonkinlainen sisäinen ääni tai tuntemus. Muun muassa näin vastausvaihtoehtoon tarinoitiin:

"Kun on omassa elämässään ohjaajan eikä matkustajan paikalla. Ja kun ymmärtää, osaa tavoitella, hankkia ja antaa itsestään kaikkea elämälle välttämätöntä eli siis myös rakkautta. Fyysinen ruumiin ikä ei ratkaise. Kyky hillitä omia itsekkäitä himojaan, ja niistä aiheutuvaa vihaa, on välttämätöntä, jotta voi antaa perheelleen myös sen muun välttämättömän. Kyky keskustella vaikeistakin asioista ja tunteista on osa tuota elämälle välttämätöntä. Voisi hyvinkin perustellusti ehdottaa, että jokainen pari kävisi läpi jonkinlaiset psykologiset testit tai keskustelut ennen avioliittoon vihkimistä, vaikka eivät mitkään testit varmista sitä, että liitto lopulta kestää. Mutta se saattaisi auttaa osapuolia ymmärtämään itsestään ja suhteestaan sellaisia puolia, jotka saattaisivat muodostua ongelmiksi myöhemmin, koska karkeasti arvioiden noin puolet pareista eroaa myöhemmin."

"Ei koskaan. Kukaan järkevä ihminen ei halua tieten tahtoen pilata hyvää parisuhdettaan ja seksielämäänsä lapsen "saamisella". Omaa aikaa ei enää ole seuraavaan 12–15-vuoteen, lomallekin pitää lapset ottaa mukaan ja sitä ainaista kitinää turhista asioista ei pirukaan jaksa kuunnella. Itse pidättäydyn moisesta touhusta hautaan saakka ja suosittelen muille samaa! Varsinkin, kun muualla maailmassa lisäännytään koko ajan niin hirveää vauhtia, että maapallomme ei enää sitä kestä."

"Lisääntymiskyky asettaa tietyt raamit, mutta muuten ei tarvitse sääntöjen mukaan lisääntyä. Elämässä on hyvin paljon muutakin kuin perheen perustus. Oman elämän tasapainoon laittaminen ja tiensä löytäminen on päämäärä, sitten tulee muut. Perheenperustus on vastuullista hommaa, siihen tarvitaan kunnon resurssit jokaiselta ensin yksilönä."

"En tiedä vielä, koittaako sellainen aika koskaan. Olen vakituisessa, pitkässä parisuhteessa ihanan miehen kanssa, mutta en tiedä tulenko koskaan haluamaan lasta. Tiedän, että jos niin käy, että haluan, niin minulla on oikea ihminen rinnallani sitä varten, mutta en osaa sanoa, milloin olisin valmis ottamaan sen askeleen."

"Kun siltä tuntuu! Äitini sanoi, ettei olisi ollut valmis äidiksi ennen 36 vuoden ikää. Minä olisin myöskin 25-vuotiaana vielä nauranut ja pötkinyt pakoon perheen perustamisesta haaveilevaa miestä. Inhosin lapsia pitkälle aikuisikään! Sain ensimmäisen lapseni lähemmäs 29-vuotiaana. Se vain tuntui siinä vaiheessa luonnolliselta ja itsestään selvältä – oikean kumppanin kanssa. Mieheni ja minä elimme tahoillamme pitkän ja vapaan nuoruuden ilman vakavia seurustelusuhteita. Jossain vaiheessa siihen kapakoimiseen (ja tupakoimiseen) sitten kyllästyi. Ei voisi vieläkään vähempää kiinnostaa!"

"Huomasin haaveilevani omasta perheestä jo 15-vuotiaana. Mahdoton vauvakuume iski jo lukioiässä, mutta sain itseni hillittyä. Nyt meillä on avomieheni kanssa yhteistä taivalta takana 5 vuotta, ikää minulla 21 vuotta, lapsemme syntyy tammikuussa. Opiskelut on molemmilla kesken, mutta emme näe siinä mitään ongelmaa! Nyt hetki tuntuu sopivalta, miksi odottaisimme? Voisihan käydä niin, että jos odottaisimme kymmenen vuotta sitä, että asuisimme omakotitalossa ja molemmilla olisi työpaikat, lapsia ei tulisikaan."

"Ei sitä tiedä, milloin on valmis, ennen kuin se nyytti tulee syliin. Olen niin sitä mieltä, ettei lapsia tehdä, vaan saadaan! Ei ollut minunkaan tarkoitus hankkia yhtään, ja luulin, etten ole koskaan valmis, mutta elämä yllätti minut eikä olisi voinut paremmin käydä. Elämälle kiitos, sain siltä enemmän kuin ymmärsin toivoakaan."

32-vuotiaana on oikean ikäinen

15 prosenttia vastanneista kertoi iän määrittävän oikean lapsentekoajankohdan. Eräs vastaajista aprikoi, että esimerkiksi 32 voisi olla sopiva, tarkka ikä.

"Silloin, kun on valmis sitoutumaan perheeseen loppuiäkseen tai ainakin siihen saakka, että lapset ovat täysi-ikäisiä ja muuttavat pois kotoa. Liian usein halu tulla äidiksi pilaa lasten mahdollisuuden tasapainoiseen lapsuuteen. Luulisin, että 32 olisi sopiva ikä. Ennen sitä ei olla vielä riittävän kypsiä kasvattamaan lapsia eikä sitoutumaan parisuhteeseen. Maltti on valttia, ensin tietoa ja vasta sitten käytäntöön. Lasten ja parisuhteen kanssa ei ole varaa epäonnistua, kun kyseessä on koko lapsen elämä. Kaikki minulle nyt heti kulttuuri on vallannut etenkin nuoret naiset, jotka eivät osaa ajatella nenäänsä pidemmälle."

Lapset tulevat, kun ovat tullakseen

Myös toiset 15 prosenttia oli sitä mieltä, että lapsi voisi tulla maailmaan milloin tahansa, kunhan vain vanhemmat tunsivat kummatkin harmoniaa päätöksestään tuottaa jälkeläisen.

"Kun tuntuu siltä, että tarvitsee. Siis ihan sisäinen tunne on sellainen ja kumppanin kanssa on asiasta vakavasti keskusteltu, vain toisen tunne ei riitä. Jos taloudellista täydellistä hetkeä tms. jää odottelemaan, voi aika ajaa ohitse. Monella kun ei sitä täydellistä kumppania, taloa, autoa yms. olekaan."

"Silloin, kun siltä tuntuu. On tietenkin todella hyvä, jos parisuhde on vakaalla pohjalla ja taloudellinen tilanne ja oma terveys kunnossa, mutta voiko tässä elämässä ylipäänsä suunnitella yhtään mitään. Lapset tulevat silloin, kun itse tahtovat. Paljon oleellisempaa olisi, että tässä yhteiskunnassa ymmärrettäisiin läheisten ja yhteiskunnan tuki. En nyt siis tarkoita, että niitä lapsia pitäisi alkaa kuitenkaan tuosta noin vaan jokaisen tekemään. Kyllä jokainen tietää onko valmis. Tai ainakin pitäisi tietää."

"Silloin, kun siltä tuntuu. Itse olin aikoinaan 17-vuotia esikoisen saadessani, enkä tuntenut olevani yhtään liian nuori äidiksi. Tosin minulla oli siinä suhteessa kaikki hyvin, että oli rakastava poikaystävä ja perhe, joka oli innolla mukana raskausaikana ja synnytyksen jälkeisessä lapsenhoidossa. Vaikka poika onkin teiniäidin kasvattama, on hän kaikinpuolin onnellinen ja tasapainoinen aikuinen mies nykyään."

Keskusteluun osallistuttiin myös Facebookissa:

AVAn Erilaisten äitien viikkokysymys esitetään aina myös Facebookissa. Näin sitä kommentoitiin!

"Kun on perheelle vakaat olot olemassa, ikää tarpeeksi, opiskelut suoritettu ja tärkeintä – löytynyt sellainen puoliso, jonka kanssa haluaa perheen perustaa :)" Mari Kalmari

"Vaikka elämä onkin vakaata ja rinnalla oikea puoliso, niin en usko, että perheen perustamiseen on varsinaisesti koskaan VALMIS. Siihen valmiuteen kasvetaan yleensä raskauden aikana ja varsinkin synnytyksen jälkeen. Lapsi muuttaa elämän kuitenkin niin radikaalisti. Perheen perustaminen on kuin suklaarasia – eli koskaan ei tiedä mitä saa ;)" Lucylla Von Bones

"Heh, minulle aina sanottiin, että valmistaudu synnytykseen ja äitiyteen, lue kirjoja ja opiskele. Haloo! Lapsi on ihminen, ei mikään kone, jossa on käyttöohjeet. Onneksi en valmistautunut 4 tuntia kestäneeseen synnytykseen, koska siitä ei olisi ollut juurikaan hyötyä.Vanhemmiksi opitaan, ei opiskella. Kasvetaan eikä valmistauduta muuten kuin tavaroilla ja asennoitumisella" Terhi Pirhonen

Kommentoi AVAn Erilaisia äitejä myös Twitterissä! Muista käyttää hashtageja #erilaisetäidit ja #avatv!

Lue aikaisempien kysymyksien satoa:

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin kello 21:30


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat