Mainos

Suomalaismaisemat puuttuvat Unescon maailmanperintöluettelosta

Luonnonsuojeluliitto kummastelee, että ensimmäistäkään luontokohdetta Suomesta ei ole kelpuutettu Unescon maailmanperintöluetteloon. Planeettamme luonnon aarteiden luetteloa täydennettiin maailmanperintökomitean 23. kokouksessa, joka päättyi tänään Marokon Marrakechissa.

Kuusamon vaaramaisemaa

Luonnonsuojeluliitto patistaa ympäristöministeriötä toimimaan niin, että myös Suomen luontokohteita pääsee Unescon listalle. Liiton mukaan perintöluetteloon kannattaa tarjota esim. Vaasan maankohoamissaaristoa, Saimaan saaristoa ja Kolin kansallismaisemaa.

Suomen kulttuurikohteet on huomioitu maailmanperinnön luettelossa luontokohteita paremmin. Egyptin pyramidien ja Kiinan muurin seuraan ovat päässeet Suomenlinna, Verlan tehdasmiljöö Vaalassa, Petäjäveden puukirkko, Vanhan Rauhan puutaloalue sekä Lapin kunnan Sammallahden hautaröykkiöt.

Sammallahden röykkiötä

Unescon maailmanperintöluettelossa oli ennen Marokon kokousta 582 kohdetta 114 maasta. Kohteista 445 on kulttuuri- ja 117 luontokohteita; loput 20 ovat mukana sekä kulttuuri- että luonnonarvojensa takia. Yhteensä 158 valtiota on sitoutunut suojelemaan tuleville polville kohteet, jotka pääsevät Unescon luetteloon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.