Mainos

Suomalaislasten kuukausirahat Pohjoismaiden korkeimmat, vaikka Suomessa ansiotaso on muita maita matalampi

Suomalaislapset saavat vanhemmiltaan kuukausirahaa enemmän kuin lapset muissa Pohjoismaissa. Tieto käy ilmi Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta.

8–14-vuotiaat suomalaislapset saavat viikko- tai kuukausirahoja yhteensä noin 27,60 euroa kuukaudessa. Pienimmät kuukausirahat ovat Ruotsissa, jossa lapset saavat kuukaudessa keskimäärin vajaat 22 euroa.

Kun maan hintataso otetaan huomioon ja vertaillaan viikkorahojen ostovoimaa, pienimpien taskurahojen maaksi putoaa Tanska. Suomi pysyy tässäkin vertailussa ykkösenä.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pitää tulosta yllättävänä, sillä Suomessa ansiotaso on keskimäärin muita Pohjoismaita matalampi.

– Asiaa selittää osittain se, että suomalaiset lapset alkavat saada keskimäärin viikkorahaa vasta lähes kymmenvuotiaana, kun muissa Pohjoismaissa viikkorahaa aletaan maksaa aiemmin. Vanhemmille lapsille maksettavat kuukausirahat taas ovat keskimäärin suurempia kaikissa maissa, Appelqvist toteaa tiedotteessa.

Viikkoraha annetaan käteisenä

Syyt viikkorahojen maksamiseen eroavat maittain. Suomessa enemmistö vanhemmista haluaa opettaa viikkorahan avulla lapsensa tekemään työtä rahan eteen. Ruotsalaisista vanhemmista näin ajattelee vain neljännes. Ruotsissa lapselle korostetaan säästämisen merkitystä.

– Erot Suomen ja Ruotsin välillä ovat niin suuret, että se kertoo selvästä kulttuurierosta. Suomalaisille työnteon merkitys iskostetaan jo lapsena, Appelqvist toteaa.

Kyselyn perusteella digitalisaatio on suomalaisissa viikkorahoissa edennyt muita Pohjoismaita hitaammin. Suomessa käteinen on yleisin tapa maksaa rahaa lapselle.

Kysely tehtiin tammi-helmikuussa YouGovin nettipaneelissa. Siihen vastasi noin 3 500 pohjoismaalaista vanhempaa, jolla on 8–14-vuotias lapsi. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja