Suomalaislääkärit epäilevinä HIV:stä parantuneesta miehestä: "Antaa toivoa – virus tullut yleensä takaisin"

Onko mahdollista, että HI-virukseen on vihdoinkin löydetty lopullinen parannuskeino? 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Auroran sairaalan osastonylilääkäri Matti Ristola ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio ovat molemmat varovaisen optimistisia The Timesin uutisesta, jonka mukaan Britanniassa on tehty käänteentekevä tutkimustulos HI-positiivisella.

The Times uutisoi eilen, että 44-vuotias brittimies on saanut 49 muun kanssa uutta kokeellista hoitoa, ja mies näyttää nyt parantuneen kantamastaan HI-viruksesta. Kyseessä on alustava tutkimustulos, joten aivan varmaa tämä ei brittitutkijoiden mukaan ole.

– Toivoa viruksen lyömiseen tämä antaa ilman muuta. Hyvin vaikea kuitenkin sanoa, miten toimiva hoito kuitenkaan on. En ole lukenut lisänäyttöä asiasta, esimerkiksi tieteellistä artikkelia. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut ennenkin, mutta HI-virus on tullut aina kuitenkin takaisin, kommentoi THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio.

Käänteentekeväksi tutkimustulokseksi HUS:in ylilääkäri Matti Ristola ei tapausta kutsuisi.

– Tutkimuksia on tehty jo viimeiset viisi vuotta, eli ihan käänteentekevä tämä ei ole. Positiivista tämä on yhtälailla, koska osoittaa, että Iso-Britannia on aktivoitunut Hi-viruksen tutkinnassa. Tähän asti vetovastuu on ollut pitkälti Yhdysvalloilla ja Australialla. Tämä on tärkeä tutkimusala, koska olemme jo viimeiset kuusi vuotta odottaneet ratkaisevia askelia, Ristola kertoo.

Vastaavanlaisia tutkimustuloksia saatu aikaisemminkin

Ristola muistuttaa, että vastaavanlaisia tutkimustuloksia on saatu ennenkin. Kuuluisin tapaus on raportoitu vuonna 2009, jolloin Timothy Brownin kerrottiin parantuneen viruksesta. Tapausta kutsutaan maailmalla nimellä Berlin patient. Brown kävi läpi muun muassa kaksi luuydinsiirtoa, jolloin kaikki hänen valkosolunsa tuhoutuivat ja hän sai siirrossa itseensä hi-virusresistanssin ihmisen luuydintä. Tämä tapaus on erilainen kuin nyt uutisoitu tutkimus.

– Aina kun HI-virusta syntyy, niin ihmisessä on myös virusvarasto. Solut ovat lepotilassa ja tällöin viruskin saattaa nukkua jopa 70 vuotta. Nykyisillä lääkkeillä virus periaatteessa pidetään nukkumassa, eikä tätä lääkitystä oikein voi lopettaa, koska sitten virus tulee uudestaan, Ristola kuvailee.

–  Lisäksi valtaosa HI-virukseen sairastuvista asuu kuitenkin kehitysmaissa, joka tarkoittaa, että pysyvän parannuskeinon pitäisi olla edullista ja turvallista. Luuydinsiirto esimerkiksi Brownin tapauksessa ei ole ikinä turvallista, vaan siihen sisältyy riskejä, Ristola sanoo.

THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio vahvistaa Ristolan huomion. Vastaavanlaisia tutkimustuloksia on saatu aikaisemminkin, mutta virus on yleensä aina tullut takaisin.

– Hyvin vaikea sanoa ilman lisänäyttöjä, millainen tutkimus on, Brummer-Korvenkontio pohtii.

Myös Ristola pohtii tutkimusmenetelmiä.

– Pitäisi tietää enemmän miten tutkimus on tehty. HI-viruksestahan on useita erilaisia tutkimuslinjoja, osa tutkijoista ajattelee myös niin, että pysyvä parantaminen ei ole mahdollista. Se, että tutkittavia on 50 on aika epätavallisen paljon.

Maailmanlaajuisesti HI-virusta kantaa noin 37 miljoonaa ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat