Muovipullot historiaan? Suomalaiskeksijä kehitti kaikille juomille soveltuvan pahvipullon – vakuuttaa kestävän käyttöä jopa vuosia

Suomalaiskeksijältä kaikille juomille soveltuva pahvipullo 1:28

Suomalaiskeksijä on kehittänyt kaikenlaisille juomille soveltuvan pahvipullon. Keksijä uskoo, että pahvipullot voisivat korvata muovipullot.  

Ajatus pahvipullosta syntyi jo vuonna 2015.

– Idea lähti siitä mediakeskustelusta, että on pulloroskaa ja muoviroskaa ylipäätänsä, että se on paha asia ja sitä löytyy joka paikasta, kertoo pahvipullon keksijä, yrittäjä Kaj Pelamo Esbottle Oy: stä.

Nyt valmiina on pahvipullo, joka kestää myös hiilihapollisia juomia ja alkoholijuomia. Sisältä pullo on pinnoitettu kasvipohjaisella pinnoitteella ja pintakerrosta suojaa lakkapinta. Hankalinta oli saada pullosta paineenkestävä.

– Pinnoite ei tee siitä paineenkestävää vaan pullon rakenne ja pohjarakenne on se, mikä tekee siitä paineenkestävän, paljastaa Pelamo.

Pahvipullojen sijaan myynnissä pahvipullokoneita

Sekä pullon rakenne että itse pullo on patentoitu. Käytön jälkeen pullon voi viedä pahvinkeräysastiaan. Vaikka pullo on hajoavaa materiaalia, keksijä vakuuttaa sen kestoiän olevan useita vuosia.

– Jos siinä ei tapahdu mitään pinnan vaurioitumista ja mitään, niin helposti se kestää 5 vuotta.

Yritys ei kuitenkaan aio ryhtyä myymään pahvipulloja. Sen sijaan juomavalmistajille kaupataan 700 000 - 800 000 euroa maksavia pahvipullokoneita, jotka valmistavat tuotteen alusta loppuun.

Toisesta päästä menee sisään pahvia ja toisesta päästä tulee ulos pahvikoriin valmiiksi pakattuja juomapulloja, joiden kylkiin on painettu myös etikettitekstit.

Pahvikorkkeja vielä kehitellään

Muovisiin juomapulloihin verrattuna pahvipullon valmistus on noin 30 prosenttia halvempaa. Toistaiseksi pulloissa on yksi kauneusvirhe: korkit ovat muovisia. Tavoitteena on saada pahvikorkki kehitettyä ensi vuoteen mennessä.

Pahvipullo on herättänyt paljon kiinnostusta.

– On ollu monenlaista yhteydenottoa kotimaasta ja kauempaakin. Nyt mietitään seuraavia askeleita, miten lähdetään etenemään, pohtii Pelamo.

Pelamo uskoo, että kone on valmiina kesälomien jälkeen ja ensimmäiset pahvipullot saattavat ehtiä kauppoihin jo tänä syksynä.

Kilpailuakin alalla on. Tanskalainen Carlsberg, joka omistaa omistaa myös Sinebrychoffin, on ilmoittanut tuovansa puukuitupullon markkinoille vielä tämän vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat