Suomalaisjoukot kotiutetaan Afganistanista lähiviikkoina – "Tämä aikakausi päättyy nyt"

9:00
Jätetäänkö Afganistan talebaneille? MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät pohtivat asiaa viime kuussa.

Suomalaiset joukot kotiutetaan Afganistanista lähiviikkoina. Asiasta kertoo Puolustusvoimat.

Ensimmäinen osa henkilöstöstä palaa kotimaahan tänään ja viimeiset kesäkuun toisen viikon aikana.

Sotilasliitto Nato päätti huhtikuussa lopettaa sotilaallisen kriisinhallintaoperaationsa Afganistanissa, minkä vuoksi myös suomalaisten toiminta Afganistanista päätetään. Yhdysvaltojen odotetaan vetäytyvän Afganistanista 11. syyskuuta mennessä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toteaa tviitissään yhden aikakauden päättyvän suomalaisten kotiin tulon myötä.

Suomalaiset olivat Afganistanissa lähes 20 vuotta

Suomi on osallistunut operaatioon Afganistanissa vuodesta 2002 alkaen. Operaatiot, joihin suomalaiset ovat osallistuneet, ovat kehittäneet Afganistanin turvallisuusviranomaisten osaamista ja kykyä kaikilla organisaation tasoilla, kertoo Puolustusvoimat.

Vuonna 2015 käynnistyneen ja nyt päättyvän Resolute Support Mission -operaation aikana on kehitetty etenkin Afganistanin keskushallinnon toimintaa osana Afganistanin rauhanprosessia ja yhteiskunnan jälleenrakentamista. Operaation tehtäviin ei kuulunut taistelutoimintaan osallistuminen.

Suomalaisia menehtyi kaksi ja loukkaantui 15

Operaation tehtävänä on ollut tukea Afganistanin hallitusta pyrkimyksissä saavuttaa ja ylläpitää turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi. Operaation tuki kohdentui ministeriöihin, hallintoon ja korkean tason turvallisuusviranomaisiin.

Suomen tappiot Afganistanissa ovat yhteensä kaksi kuollutta ja 15 loukkaantunutta. Vuodesta 2015 alkaen tappioita ei ole tullut.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja