Suomalaisista lähes puolet kärsii kaamosväsymyksestä – näin päihität vaikeat aamut!

Aamuisin herääminen on vaikeaa, kun ulkona on vielä yö. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla helpotat oloasi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antaman tiedon mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosväsymyksestä. Jatkuvan väsymyksen lisäksi oireena ovat myös lisääntynyt ruokahalu ja alakuloisuus, eivätkä ongelmat häviä runsaallakaan levolla.

1. Kokeile kirkasvalohoitoa

Moni suomalainen on saanut avun kirkasvalolaitteiden avulla. Herättävien ja valaisevien lamppujen lisäksi tarjolla on nykyään myös kuulokkeiden kautta kirkasvalohoitoa antavia laitteita. Kirkasvaloa kannattaa nauttia aamuisin 6–10 välillä ja välttää sitä iltaisin, sillä se voi huonontaa unta.

Ihminen tarvitsee kirkasta valoa ylläpitääkseen vuorokausirytmiään ja kirkasvalohoidolla rytmin voi palauttaa oikeaan. Tämän lisäksi se tiivistää unen virkistävämmäksi paketiksi, kun uni-valve-rytmi tahdistuu.

Toimituksemme testasi, miten hyvin kirkasvalokuulokkeet toimivat –

2. Älä sorru herkutteluun

Kaamosväsymys tunnetusti saa myös herkuttelemaan ja etenkin hiilihydraatteja tekee mieli. Tämä saa sinut kuitenkin entistä väsyneemmäksi, joten pyri pitämään ruokarytmisi ja ruokavaliosi normaalina.

3. Muuta unirytmiäsi

Kirkasvalohoidon lisäksi unirytmiä kannattaa aikaistaa. Mene nukkumaan tuntia aikaisemmin kuin normaalisti ja vältä iltaisin esimerkiksi television ja tietokoneen välittämää sinistä valoa, joka vaikuttaa negatiivisesti uneen.

4. Harrasta liikuntaa

Liikkumalla olet fyysisesti paremmassa kunnossa, mikä vaikuttaa hyvään oloon ja virkeystasoon. Etenkin päivänvalossa tehty reipas lenkki tekee hyvää.

5. D-vitamiini auttaa jaksamaan

D-vitamiini ehkäisee muun muassa masennusta ja pitää mielen virkeänä. Tämän lisäksi se ylläpitää luuston terveyttä. Aikaisemmin sen on uskottu pitävän myös flunssaa loitolla, mutta tuoreen tutkimuksen valossa näin ei olekaan.

6. B-vitamiini tuo energiaa

B-vitamiini vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan ja ylläpitää myös mielen virkeyttä, joten huolehdi, että saat sitä riittävästi.

7. Melatoniini muuttaa unirytmiä

Jos unirytmisi on hukassa, kokeile melatoniinia, joka on ihmiskehon tuottama hormonia. Unirytmiä säätelevää melatoniinia ei myydä Suomessa reseptivapaasti, joten keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

8. Pidä valot päällä

Kirkasvalohoidon lisäksi sisätiloissa kannattaa suosia runsasta valaistusta.

9. Vältä stressiä

Vaikka stressi voi olla myös hyvästä, liiallinen stressi saa kehon hälytysjärjestelmän päälle, jolloin olet jatkuvasti väsynyt ja alakuloinen. Mikäli kärsit kiireestä pyri rauhoittumaan ja opettele elämääsi rennompi rytmi.

10. Asennoidu oikein!

Myös positiivinen asenne on tärkeää, kun taistellaan väsymystä vastaan. Opettele nauttimaan pimeydestä ja näe syksyn tulon hyvät puolet. Tutkimusten mukaan positiivinen elämänasenne pitää virkeämpänä ja on tärkeä osatekijä pitkän, terveen ja hyvän elämän elämisessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja