Yllätysväite: Tämä "supervitamiini" ei ehkäisekään flunssaa?

Jos yrität välttää flunssaa hamstraamalla D-vitamiinivalmisteita kauppojen hyllyiltä, saatat heittää rahasi hukkaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan kyseinen vitamiini ei nimittäin ehkäise flunssaa eikä liioin muita ylähengitystieinfektioita.

D-vitamiinin positiivisesta vaikutuksesta immuunijärjestelmään on keskusteltu pitkään, ja laboratoriotutkimuksissa on saatu aiemmin viitteitä vitamiininin useista hyvistä vaikutuksista. Tiistaina julkistetun The Journal of The American Medical Associationin tutkimuksessa on kuitenkin huomattu, että aiemmat tutkimustulokset on saatu monia eri tutkimuksia yhdistelemällä.

Los Angeles Timeskirjoittaa, että Uudessa-Seelannissa pääosin tehdyssä uutuustutkimuksessa 161 koehenkilölle annettiin kuukausittaiset annokset D-vitamiinia 18 kuukauden ajan. Samasta henkilömäärästä koostuvalle verrokkiryhmälle taas annettiin sama määrä placebolääkettä. Koehenkilöille annetun D-vitamiinin määrä oli aiempien tietojen mukaan juuri oikea ollakseen tehokas flunssan ehkäisyyn.

Vain muutaman kymmenen tapauksen ero

Yli vuoden kestäneen tutkimusjakson aikana oikeaa D-vitamiinia saaneet henkilöt raportoivat yhteensä 593 ylähengitystieinfektiota, kun verrokkiryhmällä vastaavien tapausten määrä oli 611. Tutkijoiden mukaan muutaman kymmenen tapauksen ero ei ole merkittävä, eikä eri ryhmien sairauspäivien tai oireiden vakavuuden välillä ollut eroja.

Vaikka tutkimusryhmä sai suositellun määrän D-vitamiinia, se ei vaikuttanut potilaiden flunssaisuuteen. Harvardin Yliopiston lääkäri Jeffrey Linder vahvistaa, että tutkimus on tehty luotettavissa olosuhteissa, ja sen totuusarvoon pitäisi näin ollen luottaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja