Suomalaishuipun rahakas siirto muuttui nopeasti painajaiseksi – avautuu nyt häkellyttävästä ajastaan Intiassa: ”Loputtomasti valheita”

Veikkausliigan entinen tähtipelaaja Petteri Pennanen kertoo MTV Urheilulle, miten tyhjät lupaukset ja maksamattomat palkat pakottivat hänet lähtemään Intian pääsarjaseura Hyderabadista ennenaikaisesti. Tähän peliura ei kuitenkaan ole päättymässä.

Pennanen siirtyi Hyderabadiin viime vuoden heinäkuussa Tampereen Ilveksestä. Edessä piti olla eksoottinen seikkailu, joka takaisi 33-vuotiaalle myös tuntuvat tienestit pelaajauran loppusuoralla. Intian huippujoukkue oli kaiken lisäksi voittanut kaksi kautta sitten mestaruuden ja sijoittunut sen jälkeen toiseksi.

– Treeni- ja asuinolosuhteet olivat Aasian mittapuulla myös todella hyvät, mikä vakuutti. Kaiken piti olla monin puolin kunnossa, mutta aika nopeasti se totuus tuli päin kasvoja.

– Ehkä se olikin tässä se suurin pettymys, että alkuun kaikki vaikutti hyvältä. En ikinä olisi arvannut, että kyse on näin isosta ongelmasta.

Intian pääsarjan joukkueissa saa olla kuusi ulkomaalaista kirjoilla. Heistä neljä saa pelata samaan aikaan.

– Ulkomaalaiset pelaajat tuodaan sinne selkeinä vahvistuksina, ja heitä arvostetaan. Joni Kauko oli tehnyt ison vaikutuksen. Jalkapalloihmiset tiesivät Suomen hyvin Kaukon stintistä Mohun Baganissa.

Ulkomaalaisten arvostus ei kuitenkaan ollutkaan sitä, mitä toivottiin. Ensimmäinen töyssy tuli vastaan, kun Hyderabadin oli määrä pelata sarjakauteen valmistavassa harjoitusturnauksessa.

– Seuralla olikin vielä edellinen siirtokielto päällä, eikä meitä uusia pelaajia oltu raportoitu tästä mitenkään. Kiellon takia emme sitten saaneet pelata.

Tässä vaiheessa Pennanen halusi vielä uskoa, että asiat kääntyisivät parhain päin.

– Alku oli vähän pomppuinen. Totta kai tiesin, että toisella puolen maailmaa asiat eivät välttämättä selvene ihan heti, mutta kaiken luvattiin järjestyvän.

Seuran todelliset ongelmat tulivatkin ilmi siinä vaiheessa, kun pelaajille oli aika maksaa palkkaa. Pennanen sai ensimmäisen palkkansa kolme viikkoa myöhässä.

– Heti tuli viiveitä ja kaikennäkösiä perusteluita niiden myöhästymiselle. Saimme kuulla loputtomasti valheita.

Lokakuussa kauden alkaessa palkat olivat jo kuukauden päivät myöhässä. Pelaajat protestoivat kieltäytymällä harjoittelemasta viikkoon.

– Sitten ne saivat taas joitakin maksuja kuitattua. Näin kausi saatiin käyntiin, vaikka pre-season oli joukkueen osalta ihan täysi farssi.

Sarjapelien käynnistyttyä sama rumba jatkui. Marraskuussa Pennanen ja muutama muu ulkomaalaispelaaja joutuivat lähettämään viralliset maksuvaatimukset seuralle.

Pennasen mukaan maksuvaatimuksen voi tehdä Fifan mukaan siinä kohtaa, kun kaksi palkkaa on rästissä. Sen jälkeen seuralla on 15 päivää aikaa kuitata maksut, ja jos niin ei tapahdu, voi pelaaja Fifan mukaan laillisesti purkaa sopimuksensa.

– Seura hoiti vielä syys- ja lokakuun palkat viimeisellä mahdollisella hetkellä, mutta sen jälkeen suunta meni taas vain huonompaan suuntaan, Pennanen huokaa.

– Joulun lähestyessä valheet muuttuivat hiljaisuudeksi, sillä seura lopetti kaiken kommunikaation pelaajien suuntaan. Silloin ensimmäiset ulkomaalaispelaajat sitten purkivat sopimuksensa, jonka jälkeen ulkomaalaisvalmentajat alkoivat toimia samoin.

Sopimuksen purkaminen ei vielä ollut ajankohtaista Pennasen kohdalla. Hän kuitenkin pääsi tilannetta pakoon joululoman ajaksi.

Joululoma Suomessa kuitenkin venyi odotettua pidemmäksi, kun tilanne Intiassa kääntyi samaan aikaan entistä kriittisemmäksi.

– Oltiin ilmoitettu, että tammikuun 4. päivä piti olla takaisin. Joukkueen kapteenita tuli kuitenkin loppuhetkillä puhelu, ja agentin kautta varmistus, että ei ole tarvetta takaisin.

– Tammikuussa alkavaan cupturnaukseen lähdettiin nimittäin puhtaasti reserveillä ja junioreilla. Peruin varaamani lennot ja jäin Suomeen miettimään, mitä tässä oikein tapahtuu.

Sitä seurasi jälleen muutaman viikon radiohiljaisuus. Pennanen kirjoitti uudelleen Fifalle ja päätti palata 19. tammikuuta Intiaan. Edes treenikentille ei kuitenkaan ollut asiaa.

– Käytännössä vain pyörittelin sormiani ja mietin, mitä tapahtuu. Lopputulema oli, ettei seura koskaan vastannut tai luonnollisestikaan maksanut minulle.

Silloin Pennanen tiesi voivansa purkaa sopimuksensa laillisesti. Veikkausliigan vuosien 2018, 2019 ja 2022 parhaaksi keskikenttäpelaajaksi nimetty kuopiolainen pakkasi laukkunsa ja lähti Intiasta.

Hyderabad on jäänyt jatkamaan kauttaan reservipelaajien voimin ja makaa sarjataulukon pohjalla ilman ainuttakaan voittoa.

– Kaikki, jotka ovat pystyneet, ovat käytännössä jo lähteneet. Jos oikein laskin, niin 13 pelaajaa on tämän talven aikana poistunut. Osalla oli minuakin huonompi tilanne ja enemmän asioita rästissä. Toivottavasti kaikki löytävät nyt jotain muuta.

“Toivon, että joku päivä saan edes osan takaisin”

Pennasen mukaan tilanne lepää nyt Fifan harteilla.

– Lakimies on lähettänyt kaikki paperit ja dokumentit asiasta eteenpäin. Fifallakin on varmasti kiire, kun samasta seurasta tulee monta tapausta käsiteltäväksi. Toivon, että joku päivä saan edes osan takaisin, Pennanen toteaa.

Pennanen ei halua kommentoida numerontarkasti, millaista palkkaa hänen oli Hyderabadissa määrä saada.

– Sen verran voin sanoa, että suomalaiselle pelaajalle siinä jäi paljon rahaa saamatta. Olimme kuitenkin puhuneet koko perheen kanssa, että sinne kannattaisi lähteä, koska se (raha) voi tulevaisuudessa jeesata.

Jäikö tästä kokemuksesta siis mitään käteen?

– Yksi hyvin erikoinen kokemus, Pennanen hymähtää kiusalliseen sävyyn.

– Tapasin siellä toki monia upeita ihmisiä niin joukkueesta kuin taustoista. Muutamia otteluita, joissa esimerkiksi oli yli 30 000 katsojaa katsomossa, katsoo varmasti eri silmin tulevaisuudessa.

– Mutta tällä hetkellä ei oikeastaan osaa ajatella positiivisesti. Päällimmäisenä se oli todella iso pettymys, ei siitä pääse mihinkään. Ja tämäkin on vain pintaraapaisu täydestä totuudesta.

Paluu Kuopioon edessä?

KuPS on kertonut Savon Sanomille haluavansa oman kasvattinsa Pennasen takaisin riveihinsä. Tampereella asuva seuraikoni on itsekin sanonut olevansa kiinnostunut pelaamaan uransa viimeiset pelit hänelle rakkaiden keltamustien riveissä.

33-vuotias ei kuitenkaan koe olevansa vielä valmis tekemään päätöstä seuraavasta askeleestaan.

– Nyt on pakko kerätä ajatuksia ja ottaa hetki happea. Ehkä jopa hieman etäisyyttä, Pennanen tuumii.

– Tuo muutti niin monia suunnitelmia tulevasta. Mietin nyt rauhassa, mikä on tulevan laita. Tällä hetkellä en osaa vielä sanoa Tällä viikolla en ole ainakaan mihinkään mitään sopimusta tekemässä.

Näin kurjaan kokemukseen Pennanen ei kuitenkaan halua peliuraansa päättää, vaikka sekin on käynyt mielessä.

– Kaikki kortit ovat auki. Fyysisesti tunnen voivani hyvin. Täytyy pohtia, sillä vuosia on enemmän takana kuin edessä.

– Sellaisiakin ajatuksia on ollut päässä, että onko tämä kaiken tämän vaivan arvoista. En kuitenkaan niin vakavasti ole ajatellut (lopettamista). Se nimittäin jättäisi niin paskan maun, että tähän pisteeseen ei varmasti ole ura loppumassa, Pennanen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat