Suomalaiset tähtiharrastajat löysivät täysin uuden revontuli-ilmiön

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on palkinnut suomalaisia tähtiharrastajia täysin uuden revontuli-ilmiön löytämisestä. 

Stella Arcti -palkinto myönnettiin Heidi Rikalalle Ikaalisista ja Eero Karviselle Nurmeksesta. 

Lisäksi jo aiemmin palkitut Emma Bruus Nurmijärveltä ja Lauri Kangas Espoosta saivat löydöstä Stella Arcti -maininnan.

Ursan tiedotteen mukaan työryhmä pääsi uuden revontulimuodon kintereille lokakuussa 2018, jolloin Emma Bruus kuvasi Rautalammilla kirkkaiden revontulten yhteydessä punaisen kaaren. Sen yhteydessä oli erikoisia turkoosinvihreitä, utuisia läiskiä, jotka kiinnittivät hänen huomionsa.

Myöhemmin samana syksynä tähtiharrastaja Heidi Rikala kuvasi punaisen kaaren, jonka vieressä oli samanlaisia läiskiä Ikaalisissa ja latasi havaintonsa Ursan havaintopalvelu Taivaanvahtiin. Bruus innostui selvittämään Taivaanvahdin havaintoja vastaavanlaisista tapauksista.

Punaisia kaaria esiintyy revontulten yhteydessä usein. Aluksi harrastajat olettivat, että kyseessä oli yli 50 vuotta tunnettu ilmiö, SAR-kaari. RAGDA-ilmiölle ominaista on näiden utuisten vihreiden läikkien ja punaisen kaaren yhdistelmä.

Myöhemmissä tutkimuksissa kuitenkin selvisi, että toisin kuin SAR-kaaret, harrastajien kuvaamat punaisen kaaren ja utuisen vihreän muodostelmat aiheutuivat Auringon hiukkasvirrasta eli aurinkotuulesta.

Tavanomaiset revontulet syntyvät aurinkotuulen elektroneista, mutta nyt löytynyt ilmiö saa alkunsa protoneista eli paljon raskaammista hiukkasista, Ursa kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat