Suomalaiset mukana kehittämässä aurinkoenergiaa Afrikkaan – kysyntä kasvaa vauhdilla

2:04

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa uusiutuvan energian osuus saattaa jopa kymmenkertaistua seuraavien 25 vuoden aikana. IEA:n mukaan tämä tarkoittaisi kasvua nykyisestä muutamasta prosentista jopa 40:een prosenttiin 25 vuodessa. Keskiössä on aurinko.

Ugandan Masakassa aurinkopaneeleilla toimivat katulamput nousevat vauhdilla kadulle, jossa tähän asti iltaisin on vallinnut täysi pimeys. Tämä kaikki suunnitellaan Suomessa, valmistetaan Kiinassa ja kootaan ugandalaisella käsityöllä.  

Kiinan rooli suuri

Kyseessä on suomalaisafrikkalainen yritys, joka luottaa vahvasti kiinalaiseen ammattitaitoon.

– Varmaan 80 prosenttia Afrikan paneeleista on tehty Kiinassa. Kiina on valtaamassa markkinaa ja se tarkoittaa sitä, että hyvälaatuinen paneeli sen hinta on laskenut maailmanmarkkinoilla radikaalisti, kertoo Ugandassa, mutta myös muualla Itä-Afrikassa toimivan Sunspot-yrityksen johtaja Viljami Kettunen.

Kettunen muistuttaa, että kiinalaisen massatuotannon ansiosta aurinkopaneeleiden hinnat ovat laskeneet 10 vuodessa kymmenesosaan.  

Kysyntä kasvussa

Yhä useampi on siis kykeneväinen maksamaan aurinkoenergiasta. Ja Ugandassakin keskiluokka kasvaa. Kiinan roolia halutaan kuitenkin pienentää. 

– Itse asiassa seuraava askel on, että alamme valmistamaan aurinkoenergialaitteita täällä Ugandassa, kertoo Sunspotin työmaajohtaja Philip Olemeve toiveikkaana.

Paneeleja ei siis toistaiseksi koota lähellä katuja.

– Toiminta on enemmänkin workshop-tyyppistä kuin tehdasmaista. Tämä on varsin yleistä Afrikassa, koska koulutustaso ja infra ei kunnolla vielä taivu hienompaan mekaniikkaan, kertoo Kettunen. 

Yritys kasvaa nyt vauhdilla. Tarjouskannassa on tällä hetkellä neuvotteluissa miljoonaluokan projekteja.

– Myymme ja asennamme koko Itä-Afrikassa. Kumppaniemme kanssa laajennamme aurinkobisnestä eteläiseen Afrikkaan, Arabiemiraatteihin, ja Vietnamiin tällä hetkellä, Kettunen jatkaa.

Sähkön tarve kasvaa

Suomalainen yrittäjä Afrikassa on poikkeus säännöstä. Sunspotin johtaja kuitenkin huomauttaa, että liiketoiminta Ugandassa on samankaltaista kuin monissa muissakin maailmankolkissa.

– Periaatteessa samat asiat toistuvat kuin muuallakin eli hyvän kumppanin löytäminen on timantin arvoista. Suuntaviivat ja tavoitteet pitää myös olla selvinä, monet asiat vievät paljon aikaa eli pikavoittoja ei ole odotettavissa. Aktiivinen täytyy olla ja mielellään asua paikan päällä. 

Kettunenkin odottaa tulevaisuudelta suuria.

– Faktaa on se, että sähkön tarve kasvaa huimasti ja halutaan sellaisia energiamuotoja, jotka eivät ole niin keskitettyjä. Tähän aurinkoenergia sopii hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja