Suomalaiset huippumallit kertovat: Tällaista elämää vietämme

Suomalaisia malleja arvostetaan ulkomailla. Rahaa maailman catwalkeilla takovat suomalaiskaunottaret paljastavat, minkälaista huippumallin elämä oikeasti on.

Mallin työstä on tullut tavoiteltu ala myös Suomessa. Harva kuitenkaan onnistuu niin hyvin kuin Suvi Koponen, Kirsi Pyrhönen tai Rosa Korhonen, jotka ovat tämän hetken kuumia nimiä myös ulkomailla. Heitä kaikkia yhdistää korkea työmoraali ja kyky kestää kritiikkiä. Mallitoimiston johtaja Laila Snellmannin mukaan suomalaismallit eivät ole nirppanokkia. Ja juuri sen vuoksi heitä arvostetaan maailmalla.

Julkisuus on mallin työn varjopuoli

Suomen tämän hetken kuuluisin huippumalli on Mallikoulu-ohjelmasta julkisuuteen ponnahtanut 181-senttinen Suvi Koponen, 23.Vuonna 2007 läpimurtonsa tehnyt nainen on tehnyt töitä nimekkäimpien muotitalojen kanssa, poseerannut muun muassa Voguessa ja Ellen kannessa ja tienannut myös sievoisen summan rahaa.

Koponen antaa vain harvoin haastatteluja, mutta on myöntänyt, että mallin työ maailmalla on rankkaa. "Rahan takiahan tätä tehdään", Koponen myönsi taannoin Saimin Enkelit -ohjelmassa. Runsas vapaa-aika ja hyvät tienestit ovat saaneet naisen pysymään alalla. Ympäri maailmaa töitä tehnyt Koponen on niin viehättynyt ulkomailla olosta, ettei toivo enää palaavansa Suomeen.

Rovaniemeltä maailman metropoleihin

Rovaniemeltä maailman kuuluisiin mallikaupunkeihin ponnahtanut Rosa Korhonen aloitti työt mallina varhain, jo 13-vuotiaana. Kun Korhosen isä lähetti 178-senttisen voimistelijatytön kuvat Paparaziin, mallitoimisto innostui sirosta tytöstä oitis.

Pohjoisen tyttö pääsi suuren maailman makuun, kun Paparazzi lennätti tyttöä aika ajoin työkeikoille Helsinkiin ja tarjosi mahdollisuutta kokeilla siipiään ulkomailla. Tuolloin 16-vuotias Korhonen koki kuitenkin olevansa liian nuori maailmalle, joten varsinaisesti nainen aloitti työt maailmalla vasta lukion jälkeen.

Nyt 13 vuotta mallina työskennellyt nainen osaa jo luovia suurkaupungeissa ja on opetellut sietämään rankkaa alaa.

– Ala vaatii päättäväisyyttä, tilanteisiin täytyy uskaltaa heittäytyä ja antaa kuvauksissa kaikkensa, Korhonen kertoo.

Myös kekseliäisyydestä, sosiaalisuudesta, luotettavuudesta ja kärsivällisyydestä on alalla hyötyä.

– Tässä työssä tulee kovaa kommenttia ja arvostelua , joten täytyy olla tarpeeksi vahva sisäisesti, että sen voi ottaa vastaan, Korhonen muistuttaa.

Kirsi bongattiin Ikeasta

Kirsi Pyrhösen, 17, ura mallina alkoi erikoisella tavalla. Mallitoimiston edustaja bongasi 13-vuotiaan kaunottaren Ikeasta. Pyrhösen ura lähti nousukiitoon samalla tavalla kuin Suvi Koposenkin, sillä molemmat naiset pääsivät avaamaan Pradan näytöksen Milanon muotiviikoilla.

Pyrhönen on sittemmin noteerattu myös kuuluisimpien muotitalojen ja valokuvaajien keskuudessa. 182-senttinen nainen on ehtinyt poseerata myös Italian Vogue-lehden kannessa.

Lontoota, Audrey Hepburnin elokuvia ja pastaa rakastava nainen ihailee ihmisiä, jotka uskaltavat olla omia itsejään. Pyrhöstä on kuvailtu huumorintajuiseksi persoonaksi, joka jättää kaikille hyvän mielen.

Hekin menestyvät

Uusin menestyjä mallimaailmassa on laihialainen Anu Koski, 20, joka bongattiin nettigalleriasta. Koskea edustava Brand Model Management huomasi pian, että käsissä on oikea kultakimpale. Koski on paitsi raudanluja ammattilainen, myös muuntautumiskykyinen kaunotar, josta pystyy tekemään melkein minkä näköisen tahansa.

Kosken kansainvälinen ura alkoi Saksassa, jonka jälkeen hän on työskennellyt Singaporessa, Lontoossa ja Ateenassa. Toukokuussa milanolainen Women-toimisto nappasi Kosken listoilleen. Nainen on tehnyt lyhyessä ajassa paljon nimekkäitä keikkoja. Hän on muun muassa poseerannut 50:ssä lehdessä, kuten Englannin Companyssa.

Muita maailmallakin menestyneitä suomalaismalleja ovat muun muassa Mia Frilander ja Julia Välimäki, joka kirjoittaa myös mallintyöstään kertovaa blogia.

MTV3/Helmi

Lähteet: yle.fi, www.vogue.it, model.com, iltasanomat.fi

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja