Suomalaiset arvostavat ympäristöystävällistä asumista

Ympäristöystävällisyys koettiin Asukasbarometrissa tärkeäksi tekijäksi asuinalueen valinnassa.

Kaupunkien taajamissa asuvat suomalaiset ovat pääosin tyytyväisiä asuinalueeseensa. Tämä käy ilmi uusimmasta Asukasbarometristä. 86 prosenttia vastanneista piti ympäristöystävällisyyttä tärkeänä asuntoa valittaessa.

Tärkeimpinä viihtyvyyttä lisäävinä tekijöinä ihmiset pitivät asuinympäristönsä rauhallisuutta, luonnonläheisyyttä sekä sijaintia. Myös liikenneyhteydet ja palvelujen saatavuus rankattiin korkealle. Rauhallisuus on tärkein asumisen valintakriteeri aina 65-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen palveluiden saatavuus nousee kärkeen. Turvattomuus ja sosiaaliset puolestaan häiriöt heikentävät asumisen viihtyvyyttä.

Parempaa palvelua

Yli puolet vastaajista hyväksyi täydennysrakentamisen omalla asuinalueellaan, mikäli heillä on mahdollisuus vaikuttaa sen suunnitteluun ja sijaintiin. Täydennysrakentamisella voidaan parantaa asuinalueiden palvelutasoa, vähentää henkilöautoliikennettä sekä eheyttää yhdyskuntarakennetta.

Puuttuvista palveluista toivotuimmat olivat kaupat ja joukkoliikenne. Asuinalueille toivottiin myös kahviloita. Pankin ja postin palvelupisteiden lakkauttaminen aiheutti vastaajissa närää.

Oma tupa, oma lupa

Neljännes vastaajista ilmoitti harkitsevansa auton käytön vähentämistä. Yllättäen vähentämistä harkittiin eniten pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa asuinkeskuksissa. Vastaajien työmatkan keskipituus oli 13,7 kilometriä. Joukkoliikenteen käyttäjät ilmaisivat tyytymättömyyttä työmatkansa kestoon, joka oli omaa autoa käyttäviä huomattavasti pidempi.

Yli puolet vastaajista haluaisi asua omakotitalossa. Pientaloalueet saivat keskimäärin parempaa palautetta kuin muut asuinalueet. Oma piha ja päätös valta koettiin pientaloasumisen valteiksi. Kerrostaloasumisen helppous nousi esiin, joskin sosiaaliset häiriöt usein vaivaavat tätä asumismuotoa.

Teksti: Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja