Suomalaisen unelmaloma: Rallimatkailu hurmaa ja yllättää

Mikä on rallimatka ja kuka sellaiselle matkalle lähtee? Ralliasiantuntija Kalevi Aho kertoo.

Ralliasiantuntija Kalevi Aho on jo usean vuosikymmenen ajan järjestänyt ralliautoiluun painottuvia seuramatkoja. Syksyllä 2013 Aho johdattaa jälleen suomalaisen rallikansan seuraamaan Rally De Maspalomas –tapahtumaa Gran Canarialle.

– Tämä on mukava tapa lopettaa kilpailukausi marras-joulukuun vaihteessa. Kilpailukalenteri on käyty läpi ja kilpailijoilla ja sen järjestäjillä on aikaa lähteä viettämään lomaa ja ottamaan aurinkoa perheensä, tuumaa Kalevi Aho.

Päällimmäisenä motiivina matkan teolle on vauhdin hurma. Ripaus urheilua muuttaa loman luonnetta.

– Autourheilijat haluavat olla perheensäkin kanssa matkassa, mutta heitä ei kiinnosta pelkästään rannalla tai uima-altaalla oleilu, vaan pitää saada actionia.

Pitääkö tuntea rallipiirit?

Ahon mukaan matkalle voi lähteä myös täysin ralliuntuvikkona, eikä moottoriurheilupiirejä tarvitse etukäteen tuntea. Usein käykin niin, että mukaan lähdetään vain kaveriksi ja ihastutaan sitä kautta itse ralliporukkaan.

– Erään ralliharrastajan puoliso ei ollut suostunut lähtemään matkalle mukaan, sillä hän kertoi saavansa kuunnella rallitarinoita kotonakin lajia harrastavalta mieheltään. Hänen sisarensa lupasi kuitenkin lähteä mukaan kaveriksi niille päiville, jolloin kohteessa on moottoriurheilutapahtumia. Rouva ihastuikin porukkaan ja oli sen jälkeen myyty lajille, kertoo Aho.

Lomalla ehtii kuitenkin vauhdin hurmasta nauttimisen lisäksi keskittyä muihinkin aktiviteetteihin. Matkan aikana voi käydä tutustumassa esimerkiksi kasvitieteelliseen puutarhaan, katsomassa Palmitos Parkin delfiinishow'ta ja kiertämässä saarta autolla.

Rallikansasta löytyy sosiaalisuutta

Ahon mukaan rallimatkailijoiden parissa keskustellaan paljon asioista myös autourheilun ulkopuolelta. Syy sosiaalisuuteen löytyy lajin harrastusmahdollisuuksien haastavuudesta.

– Moottoriurheilussa ei ole harrastuspakkoja valtion taholta, joten kukin joutuu hankkimaan rahoituksen kilpailuja varten itse. Sitä kautta tästä väestä on tullut pääosin ulospäin suuntautuvaa, keskustelua osaavaa väkeä, joka osaa tuoda asioita julki.

Ralli viehättää myös siksi, että ulkomailla joutuu tutustumaan kohdemaan normaalielämään.

– Rallia ajetaan kaiken maailman takapihoilla ja paikalliset tykkäävät pysäytellä ja pyytää nimikirjoituksia – tai kutsua kahville.

Rallimatkan ohjelma

Rallimatkoilla kuljetaan linja-autolla seuraamaan ajoja.

– Lähdemme aamulla linja-autolla saaren keskiosiin, pääosa pikataipaleista ajetaan vuoristossa asfalttiteitä.

Jos mukana on ensikertalaisia, ajetaan ylös vuoristoon ja näytetään kauniita nähtävyyksiä, joita vuoristossa on tarjolla. Illalla palataan takaisin hotellille. Ralliviikonloppuun kuuluu muutakin ohjelmaa, kuten infotilaisuus ennen rallipäivää, sekä usein perjantaina järjestettävät karting-ajot.

– Saksalainen pariskunta järjestää harrastekilpailuja karting-autoilla. Käymme vuosittain ajamassa kartingia, minkä jälkeen syömme yhdessä. Ei ole kuitenkaan pakko ajaa, vaan mukaan voi tulla vain ruokailemaan tai ottamaan aurinkoa katsomoon, kun muut ajavat. Matkan päättää yhteinen tapaaminen eli grande finale.

– Silloin eri puolilta Suomea olevat tapaavat vielä kerran ennen kuin ryhmä alkaa hajoilla ja lähdetään kotimatkoille.

Kilpailujen lomassa on myös juhlittu matkailijoiden henkilökohtaisempia virstanpylväitä. Aho kertoo, että 40-,50-,60- ja 70-vuotissyntymäpäiväjuhlien lisäksi kisoissa on menty useampaan otteeseen kihloihin ja järjestetty myös yhdet häät.

Marraskuussa tapahtuvan matkan ajankohdasta Aho on hyvillään.

– Se on erinomainen siinä mielessä, että täällä Suomessa on pimeimmät loskakelit, siellä aurinkoista. Myös koko vuoden halvimmat matkat ovat juuri silloin, ennen joulua.

Rallia ovat ajaneet myös suomalaiset, kuten nelinkertainen maailmanmestari, rallikuljettaja Juha Kankkunen. Ralliautoilija Ari Vatanen taas voitti Euroopan mestaruuden ajaessaan toiseksi kyseisessä rallissa vuonna 1981.


AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Finnmatkat, Kalevi Aho

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja