Suomalaisen sisustuksen helmet 50–70 -luvuilta: Muistatko nämä?

Habitare 2012-messuilla nähtiin upea Aikamatka-erikoisnäyttely, jossa oli esillä suomalaista sisustusmuotia kuudelta eri vuosikymmeneltä. Katso kuvagalleria vuosikymmenten varrelta!

Pääsuunnittelija Kaisa Blomstedtin mukaan näyttely oli kunnianosoitus suomalaiselle muotoilulle, joka on tullut tunnetuksi myös ympäri maailman. Näyttely oli erityisen ajankohtainen kotimaisen muotoilun juhlavuoden kunniaksi. Muistatko nämä klassikot menneiltä vuosikymmeniltä?

50–luku: Modernismi

Sodan jälkeen suomalaisten elintaso lähti hitaasti nousuun, ja vuosikymmentä kutsutaankin kotimaisen muotoilun kulta-ajaksi. Muotoilun merkitys alkoi näkyä kotien sisustusratkaisuissa ja esinekulttuurissa, aivan kuten keventyneissä väreissä ja materiaaleissakin. Tavallisista arkiesineistä suunniteltiin käytännöllisiä, kauniita ja edullisia. Kotien sisustuksessa tavoiteltiin valoisuutta, jatkuvuutta, monikäyttöisyyttä ja kauneutta. Huonekaluissa käytettiin muovia, koivua ja mäntyä.

60–luku: Pop-taide

Vuosikymmenen varrella suomalaiset alkoivat vaurastua ja kansainvälistyä, ja arkielämän visuaalinen muutos näkyi populaarikulttuurissa ja entistä rohkeammassa värien käytössä. Modernismin rinnalle tuotiin uudenlaisia, leikitteleviä sävyjä. Suuri muutos suomalaiskoteihin tuli 60-luvulla television ilmestymisenä: se sijoitettiin yleisimmin paraatipaikalle olohuoneeseen. Vuosikymmentä kuvaavat mainiosti voimakkaat värit, kuten punainen, oranssi, oliivinvihreä sekä violetti. Muotoilussa keskityttiin luomaan futuristisia tuotteita.

70–luku: Teollinen muotoilu

70-luvun yhteiskunnallinen muutos näkyi voimakkaana muuttoliikkeenä maalta kaupunkiin. Ruskeat nahkasohvat, vihertävät kokolattiamatot ja tummat lasipöydät kuvasivat hyvin sisustusihanteita. Öljyn hinnan nousu pakotti muotoilijat löytämään vaihtoehtoja muovin ja lasikuidun tilalle, ja synteettiset materiaalit antoivat mahdollisuuden uuden kokeiluun. Moni siirtyikin sarjatuotantoon, ja koteihin hankittiin huonekalujen ohella kodinkoneita ja kylpyammeita.

Teksti ja kuvat: Paula Koski / Jokakoti
Lähde: Aikamatka-näyttely

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat