Suomalaisen Pertin vene hälytettiin auttamaan laivaa Teneriffalla – kovassa aallokossa tuli vastaan täyteen ahdettu kapea puuvene täynnä pakolaisia

Suomalaistoimittaja Pertti Pesonen joutui venekuntineen yllättävään tilanteeseen Kanariansaarilla perjantaina, kun heidät hälytettiin auttamaan rannikolla merihätään joutunutta pakolaisvenettä. 

Ylen toimittaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Ivar Heinmaa olivat perjantaina viimeistä päivää kuvaamassa Ylen Ulkolinja-dokumettia, kun he saivat Kanarian rannikkovartiostolta hätäkutsun. Lähistöllä olevan laivan pelättiin joutuneen merihätään.

– Noin 8 merimailin, eli noin 15 kilometrin päässä näkyi jotain. Se oli joko merihädässä oleva laiva tai cayuco, eli afrikkalaisia siirtolaisia kuljettava pitkä vene, Pesonen kertoo.

– Meripelastuslaki sanoo, että tällaisessa tilanteessa on pakko lähteä katsomaan, mikä on hätänä. Ja niin me ajettiin kaasu pohjassa karmeassa myräkässä ja aallokossa paikalle. 

Puuvene oli täynnä ihmisiä

Perillä oli täyteen ahdettu kapea puuvene, joka oli täynnä ihmisiä.

– Merenkäynti oli niin kova ja aurinko kirkas, että emme nähneet kovin hyvin enkä pystynyt esimerkiksi väkimäärää tarkkaan laskemaan, mutta kyllä heitä kymmeniä oli. Joukossa oli niin naisia kuin miehiäkin.

Vene ei ollut Pesosen mukaan loppujen lopuksi varsinaisessa merihädässä.

– Siellä oltiin ihan kuivilla ja vene näytti liikkuvan suht sulavasti. Olimme kyllä valmistautuneet auttamaan. Meillä oli esimerkiksi aikamoinen kasa pelastusliivejä takakannella. 

Pesosen laivan kapteeni kertoi koordinaatit merivartiostolle, joka tuli pian partioveneellä ”keula kohisten” paikalle. 

– He kiittivät kohteliaasti meitä radion välityksellä avusta ja lupasivat saattaa tulijat rantaan. 

Tulijat olivat kärsineet nestehukasta

Pesonen oli kollegoineen hätäkutsun saapuessa Teneriffan eteläkärjessä. Hän arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että pakolaisten vene oli tullut satojen kilometrien päästä Länsi-Afrikasta, mahdollisesti Senegalista.

– Kanarian paikallislehdistä ja tv:stä näin ja luin lauantaina, että tukijat olivat kärsineet pahasti nestehukasta ja aurinko oli heitä polttanut. Lämmintä oli ainakin 30 astetta. Kyllä heillä oli pitkä ja kova merimatka takana ollut, Pesonen toteaa.

Kanarialle saapuu yhä enemmän pakolaisia

Espanjalle kuuluville Kanariansaarille on Ylen mukaan saapunut viime päivinä enemmän afrikkalaisia siirtolaisia kuin vuosiin. Punainen Risti kertoi lauantaina, että saarille on saapunut kahden vuorokauden aikana yli tuhat ihmistä.

Pesonen itse on käsitellyt tv-jutuissaan paljon siirtolaisaiheita, mutta ei ole joutunut vastaavaan tilanteeseen ennen tätä.

– Meidän 70-vuotias kipparimme sanoi, että hänkin oli ensimmäistä kertaa tällaisessa tehtävässä. Vaikka siirtolaisia on tullut Kanarialle viime aikoina tosi paljon, ei se (avun antoon joutuminen) sielläkään siis vielä kovin yleistä ole.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja