Suomalaisasiantuntija: Kanadan Convoy-protestin varainkeruun estämisessä paljon ongelmia – onko demokratia muuttumassa?

Asiantuntija: Kanadan Convoy-protestin varainkeruun estämisessä paljon ongelmia – “Ei hyvältä näytä” 4:16
Katso miten ongelmallisesta tapauksesta on kyse ja miten kryptovaluutat voivat helpottaa varainkeruuta tulevaisuudessa.

Kanadan hallitus myönsi pankeille kyvyn jäädyttää varoja, joita on kerätty rahankeruukampanjan avulla, ilman oikeuden päätöstä. Convoy-rekkaprotestin rahoitus myös GoFundMe-nettisivun kautta evättiin. Ontarion provinssiin julistettiin hätätila protestien takia viikko sitten maanantaina.

Helsingin yliopiston maailman politiikan professori Teivo Teivainen sanoo, että Kanadan hallituksen ja pääministeri Justin Trudeaun toiminta rekkaprotestin varainkeruun estämisen osalta ei näytä hyvältä.

– Siinä on paljon kansalaisvapauksille ongelmia, jos valtion kannalta hankalia oppositioääniä pyritään vaimentamaan niin, että heidän varainkeruutaan vaikeutetaan, Teivainen sanoo.

Teivainen pohtii, voiko varainkeruun tukahduttamisesta ja hätätilalainsäädännön käyttöönotosta kevyin perustein tulla ennakkotapaus siitä, että valtioiden suhtautuminen ideologisesti hankaliin vastustajiin muuttuu demokratialle epätyypilliseksi.

Teivainen uskoo, että varainkeruun eväämisen kiistanalaisuudesta tullaan keskustelemaan paljon tulevaisuudessa.

GoFundMe-yritys on ilmoittanut palauttavansa rahat niiden lahjoittajille, joten valtion varkaudesta Teivainen ei puhuisi. Hänen mukaansa valtio on enemmänkin estänyt varojen liikkumisen.

– Onko se sitten varkautta, tai onko se joku muu valtion toimenpide, jossa valtio kenties ylittää rajoja joita valtion ja kansalaisten suhteessa on. Mä en näe, että varkaus-terminologia on paras tapa käsitteellistää tämä juttu. Voihan siihen löytää paljon vakavampiakin termejä, Teivainen jatkaa.

Varainkeruu ei lopu vaan siirtyy

Teivainen kertoo, että Kanadassa on jo nähtävissä, miten varainkeruu on siirtynyt aattellisesti lähempänä protestoijien ideologiaa oleville varainkeruualustoille.

– Kanadan tapauksessa kristilliseen fundamentalismiin kytkeytyneitä varainkeruualustoja, Teivainen avaa.

Teivainen vertaa tapausta siihen, miten Twitter-viestintäpalvelusta blokatut henkilöt ovat siirtyneet aatteellisesti itselleen sopivimpiin palveluihin.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on juuri lanseerannut Truth Social -alustan. Trumpin Twitter-tili on ollut hyllytettynä yli vuoden.

Teivainen pohtii kryptovaluuttojen merkitystä rahoituksen hankinnan kannalta tulevaisuudessa. Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuihin, joiden ansiosta esimerkiksi valtion väliintulo on mahdotonta.

Katso yllä olevalta videolta, miten kryptovaluutat voivat muuttaa varainkeruun tulevaisuudessa ja miten se näkyy jo nyt.

Lue myös:

    Uusimmat