Suomalainen Sinna todisti taifuunin voimaa myrskyn keskellä – "Aita repeytyi pala palalta tuulen voimasta talon ulkoseinään"

Taifuuni tekee tuhojaan Japanissa: Kansain lentokenttä veden varassa 2:59

Suomalainen Sinna Nakagita on todistanut taifuunin iskeytymistä Japaniin kotonaan Ise-shin kaupungissa Mien prefektuurissa.

Jebi-taifuuni muutti Izumisanon kaupungin isoksi kylpyläksi – katso video yläpuolelta.

– Myrsky ei iskeytynyt tänne ihan sellaisella ryöpytyksellä kuin Osakaan. Uutisissa on nähty lentäviä autoja ja rikkoutuneita siltoja. Täällä rauhallisempaa, mutta en ole näin hurjaa itse kokenut aikaisemmin, Sinna Nakagita kertoo MTV Uutisille.

Rankkasade alkoi aamupäivällä

Ise-shi sijaitsee noin 160 kilometrin päässä Osakasta, jonne Jebi-taifuuni iskeytyi voimalla tänään. Sinna Nakagita on asunut nykyisessä kaupungissaan vähän yli vuoden. Aikaisemmin hän asui neljän vuoden ajan Tokiossa, ja kertoo, ettei ole nähnyt samanlaisia myrskyjä siellä. Ise-Shissä asuu noin 130 000 asukasta.

– Aamupäivästä täällä tuuli kovaa ja välillä satoi todella rankasti. Rankkasade sitten jatkui ja jatkui. Iltapäivällä teille alkoi paikoitellen kertyä jo isoja vesikertymiä, kertoo Sinna.

Tuuli teki tuhojaan myös Sinnan kotona.

– Tuuli oli niin kova, että piha-aita väpätti ja pelkän tuulen voimalla pala palalta repeytyi irti. Palat rysähtivät talon ulkoseinään. Mieheni jahtasi palaset ulkoa, ettei synny lisää vahinkoa.

– Katselimme myös yläkerran ikkunasta, miten pihan toisella puolella olevan tehtaan katto lepatti ja sieltä lenteli palasia ympäriinsä, Sinna Nakagita kuvailee myrskytuhoja. 

Miljoonia kehotettu lähtemään kodistaan

Taifuuni Jebi iskeytyi Japanin länsiosiin ja erityisesti Kansain alueelle. Sinna Nakagita kertoo, että taifuuni on nopea ja siirtynyt jo kohti Hokkaidoa.

Viranomaistietojen mukaan ainakin kuusi on kuollut ja noin sata loukkaantunut. Yli miljoonalle ihmiselle on annettu evakuointikehotus taifuunin takia. Sinna Nakagita kertoo, että myös Ise-shin kaupungissa on tullut evakuointikuulutuksia ja puhelimeen tuli tänään iltapäivällä myös evakuointivalmisteluviesti.

– Kaupungin kuulutuksissa lähinnä listataan kouluja, minne voi mennä evakkoon. Kännykkään tuli evakuointivalmisteluilmoitus, joka tarkoittaa, että vanhuksien ja huonosti kulkevien suositellaan lähtevän jo evakkoon. Lisäksi käytän kännykässä eri sovelluksia, joissa kerrotaan varoituksia omalta alueelta, muun muassa rankkasateista, tuulesta ja korkeasta aallokosta.

Jebi on voimakkain taifuuni 25 vuoteen, joka on iskeytynyt Japaniin. Satoja lentoja on peruttu ja Osakan lentokenttä on suljettu myrskyn takia kokonaan.

Pelkästään Osakassa kerrotaan yli miljoonan ihmisen olevan ilman sähköä.

Lue myös:

    Uusimmat