Suomalainen sankarivainaja pääsi viimein haudan lepoon – katosi jatkosodassa lähes 80 vuotta sitten: "Pidetään huolta loppuun saakka"

Jatkosodassa taistellut matruusi Ronkainen oli kateissa liki 80 vuotta – saateltiin viimein haudan lepoon kunnianosoituksin 7:49
Jatkosodassa kadonnut suomalaissotilas pääsi viimein haudan lepoon.

Hietaniemen sankarihautausmaalla viimeisen leposijansa saanut matruusi katosi jatkosodassa lähes 80 vuotta sitten.

Vilho Erik Ronkainen oli nuori sotilas, kun hän katosi kesken taisteluiden. Tietoa hänen kohtalostaan saatiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2021, kun vapaaehtoiset etsijät löysivät Ronkaisen maalliset jäänteet.

Tammikuussa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos sai viimein vahvistuksen Ronkaisen henkilöllisyydestä, ja samalla myös Ronkaisen omaiset saivat tiedon sukulaisensa kohtalosta.

Vilho Ronkainen siunattiin maan lepoon tänään 6. päivä huhtikuuta, joka on myös hänen syntymä- ja nimipäivänsä.

Kunniatehtävä olla paikalla

Hietaniemen hautausmaalla oli paljon omaisia saattamassa Ronkaista viimeiselle matkalleen.

Paikalla olivat myös Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Timo Lehtonen ja Rannikkojääkärikillan puheenjohtaja Harri Koponen.

Miehet pitävät kunniatehtävänä olla paikalla sankarihautauksessa.

– Tällä tavalla me pidämme tätä isänmaallista perinnettä yllä, Lehtonen toteaa.

– Kaikki ovat Suomen Puolustusvoimissa tasa-arvoisia. Kaikilla on samat mahdollisuudet, kaikkia kohdellaan samalla lailla ja (kaikista) pidetään huolta ihan loppuun saakka, Koponen puolestaan muistuttaa.

Katso oheisesta videoartikkelista Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Timo Lehtosen ja Rannikkojääkärikillan puheenjohtaja Harri Koposen haastattelut kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat