Mainos

Suomalainen kouluprojekti räjähti avaruudessa

Espoolaiskoulun tiedeprojekti räjähti taivaan tuuliin eilen Yhdysvalloissa. Mikrolaboratorio sieni-itiöineen ei päässyt perille avaruusasemalle.

Espoon kristillisen koulun oppilaiden rakentama mikrolaboratorio oli mukana miehittämättömässä Falcon 9 -raketissa, jonka oli määrä kuljettaa tarvikkeita kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Raketti laukaistiin matkaan Floridasta, mutta se räjähti pian laukaisun jälkeen.

Espoossa ei vielä tiedetä, oliko räjähdys koko tämän vuoden tiedeprojektin loppu vai ei. Ensi vuonna jatketaan joka tapauksessa aiempien suunnitelmien mukaan.

– Nasa väläytti samantien mahdollisuutta, että koululaisten tiedeprojekteille annettaisiin toinen mahdollisuus, mutta mitään virallista tietoa tästä ei ole, kertoo opettaja Hanna Niemelä Espoon kristillisestä koulusta.

Espoolaiskoulu pääsi mukaan ISS-avaruusprojektiin kalifornialaisen ystävyyskoulunsa kautta. Tarkoitus oli tutkia, miten painottomuus vaikuttaa sienien kasvuun. Tutkimuskohteeksi oli valikoitunut talvikääpä, jonka itiöistä toivottiin kasvavan sienirihmastoa avaruuteen viedyssä mikrolaboratoriossa.

– Toisin kävi, harmittelee opettaja.

Espoolaisen talvikäävän itiöillä on ennenkin ollut vaikeuksia.

– Ensimmäinen projekti epäonnistui, koska huoltoraketin laukaisua lykättiin monta kertaa ja kasvustolta loppui vesi. Nyt vettä oli riittämiin, mutta räjähdys pilasi kaiken. Vesimäärät, joista tässä puhutaan lasketaan millilitroissa, kertoo Niemelä.

Tosin ensimmäinen yritys ei ollut täydellinen epäonnistuminen, koska itiöt palasivat avaruudesta ja alkoivat heti kasvaa, kun pääsivät kasvualustalle maan päällä.

– Itiöt siis kestivät käynnin avaruudessa kuolematta, summaa opettaja Niemelä.

Jos kolmannesta yrityksestä tulee totta, niin hankkeessa mukana olleita koululaisia hälytetään kouluun tarvittaessa vaikka kesken loman. Pikainenkaan aikataulu ei muodostaisi estettä.

– Tieto-taito ei ole kadonnut mihinkään. Parissa viikossa voimme rakentaa uuden systeemin, laskeskelee opettaja.

Uusia rautoja tulessa

Avaruusprojektissa työskentely on rohkaissut Espoon kristillistä koulua hakeutumaan mukaan muihinkin kansainvälisiin projekteihin.

– ISS-projekti on ollut palkitseva ja hieno oppimistilanne paitsi oppilaille myös opettajille. Niinpä me ideoimme, haimme ja saimme käynnitettyä suuren EU-hankkeen viime syyskuussa, kertoo Hanna Niemelä.

Kolmivuotinen EU-projekti on kokonaan uusi hanke, jonka on suunnittelut, ja jota koordinoi on Espoon kristillinen koulu.

CIMO:n rahoittaman hankkeen nimi on Space for Science ja siinä on mukana koulut Suomesta, Norjasta ja Romaniasta sekä yliopistot Suomesta ja Norjasta. Yhteistyö yliopistojen kanssa on tuttua espoolaisille, sillä avaruusprojektissa yhteistyötä on tehty Helsingin yliopiston mikrobiologien ja fyysikkojen kanssa. EU-projektin tavoitteisiin kuuluu muiden muassa luonnontieteiden opettamisen kehittäminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.