Suomalainen huippujalkapalloilija uupui totaalisesti kesken kauden – "Romahdin portaille ja totesin olevani aivan loppu"

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan FC Interin keskikenttäpelaaja Mika Ojala koki kesken viime kauden burnoutin. Hän kertoo vakavasta uupumuksestaan tänään MTV3-kanavalla ja mtv.fi-palvelussa nähtävässä Studio-ohjelmassa.

30-vuotias Ojala palasi Interiin kesällä 2017 pelattuaan sitä ennen kaksi kautta Saksassa VfR Aalenissa. Hän on aikaisemmin edustanut myös ruotsalaista BK Häckeniä. Ennen Saksaan lähtöään Ojala oli valittu kolme kertaa Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Ojala kuului läpi nuoruusvuosien Suomen juniorimaajoukkueiden vakiokalustoon ja hän on pelannut myös miesten maajoukkueessa.

Suomen cupin voitosta huolimatta viime kausi Veikkausliigassa oli vaikea paitsi seitsemänneksi sijoittuneelle Interille, niin myös Ojalalle. Pelaaja romahti kesäkuussa.

– Olimme Kupittaalla treenaamassa ja pelattiin kahdeksan vastaan kahdeksan -peliä. Noin 45 minuutin jälkeen meillä oli tauko ja siinä kaikki tapahtui. Meidän piti jatkaa vielä treenaamista, mutta minun oli pakko sanoa valmentajalle, etten enää pysty. Muistan sen fiiliksen, kun menin treeneistä kotiin ja romahdin meidän asunnon portaille. Löin oven perässäni kiinni ja totesin vain, että olen täysin loppu, Ojala summaa viime kesän tapahtumia.

Ojala jäi saman tien pois joukkueen yhteisistä harjoituksista. Melko nopeasti hän ryhtyi harjoittelemaan yksinään ja sinnitteli mukana Interin liigapeleissä. Hän toipui lopulta täysin kuntoon puolen vuoden toipumisen jälkeen. Hän sanoo uupumuksen yllättäneen, mutta arvioi jälkikäteen tapahtuneen leijuneen ilmassa.

– Huomasin kesällä, etten toivu matseista niin kuin muut. Palautuminen kesti kaksi kolme kertaa kauemmin kuin joukkuekavereilla. Myös nukkumisen ja ruokavalion kanssa oli ongelmia. Tuntui, etten vain saanut ravintoa tarpeeksi. Ennusmerkit olivat varmasti nähtävissä jo pidemmän aikaan, mutta en osannut itse lukea niitä.

"Uupumus on urheilussa yhä tabu"

Ojala katsoi toipuessaan elämäänsä taaksepäin ja ymmärsi, että uupumus oli monen asian summa. Osaltaan siihen vaikuttivat kaksi kautta Saksan kolmosbundesliigassa.

– Olen pelannut jalkapalloa koko elämäni ja viimeiset kolme vuotta ovat olleet rankimpia sekä muun elämän että futiksen kannalta. Ulkomailla kilpailu ja paine ovat vielä kovempia kuin Suomessa. Pitää pelata koko ajan hyvin ja koko ajan paremmin. Se vaihde jäi päälle, kun tulin takaisin Suomeen ja Turkuun. Yritin ottaa liian isoa haukkua. Olisi vain pitänyt keskittyä Interiin tullessa, että hoidan oman tonttini ja uskoa siihen, että se riittää.

Ojala sanoo toipumisensa lähteneen liikkeelle pienin askelin. Aluksi hän poisti omien sanojensa mukaan elämästään kaiken ”hälyn”.

– Uupumuksen ollessa pahimmillaan en tehnyt juuri muuta kuin aamupalan itselleni. Loppupäivä meni aika lailla makuuasennossa, jos en sitten käynyt itsekseni treenaamassa. Ei minulla ollut energiaa tai halua tehdä yhtään mitään. Koitin sulkea itseltäni pois kaikki mahdolliset ärsykkeet. Laitoin telkkarin kiinni ja somen kiinni. Yritin vain levätä ja olla. Se meni ihan niin yksinkertaiseksi kuin elämän vain voi tehdä itselleen tehdä, Ojala kertoo.

Turkulaispelaajan mukaan uupumus on urheilussa yhä tabu ja siitä kerrotaan vasta uran jälkeen, jos silloinkaan. Hän uskoo sen johtuvan häpeän tunteesta, joka uupumukseen liittyy. Itse hän kertoi tilanteesta aluksi vain puolisolleen, veljelleen ja omille vanhemmilleen.

– Minulla oli valtavaa häpeän ja riittämättömyyden tunnetta itseäni kohtaan. Koin, että petin joukkuekaverit, fanit ja koko seuran. Toisaalta tunsin valtavaa helpotusta siitä, että sain romahtaa. Olen kiitollinen seuralle ja joukkueelle, että kukaan ei tuominnut minua vaan sain tukea. Inter hoiti tilanteeni tosi hyvin, enkä olisi voinut enempää pyytää. Minulle sanottiin suoraan, että terveyteni on tärkeintä. Olen Interille, valmentajille ja joukkuekavereille todella kiitollinen, Ojala sanoo.

Ojala kertoi uupumuksestaan ensimmäisen kerran joulukuussa julkaistussa Instagram-päivityksessään.

Veikkausliiga-kauden alkuun on vajaat pari kuukautta ja viime kauden pettymyksen jälkeen Inter hakee taas uutta nousua. Myös Ojala aikoo olla iskussa parannuttuaan nilkkavammastaan.

– Vamma on harmillinen, mutta onneksi vain lievä. Ehdin todennäköisesti toipua kauden avaukseen. Minulla on hirveä palo näyttää, että kuka olen ja mitä osaan. Meillä on mahtava jengi kasassa ja odotan kauden alkua innolla.

– Rakastan pelata futista ja kun saan tehdä sitä upeiden ihmisten kanssa, niin täytyy sanoa, että olen tosi onnekas, Ojala lisää.

Ojalan tarina laajemmin Studio-ohjelmassa tänään tiistaina. Ohjelma esitetään MTV3-kanavalla ja mtv.fi-palvelussa kello 21-22.

Lue myös:

    Uusimmat