Kaasun ja sähköfutuurien hinnat laskussa – Suomessa sähkön hintahuippu eilisen tasolla

EU-parlamentti: Ydinvoima ja maakaasu vihreitä sijoituskohteita 1:57

Maakaasun hinta on laskenut tänään selvästi eilisestä. Hollantilaisen TTF:n lokakuun toimitusten futuurihinta oli pudonnut iltapäivällä noin 10 prosenttia eilisestä runsaaseen 221 euroon megawattitunnilta.

Myös sähköfutuurit ovat laskusuunnasta. Nasdaq-pörssissä lokakuun toimitusten arvo on painunut 7,6 prosenttia. Sen sijaan pörssisähkön arvonlisäveroton hinta on pysytellyt suurin piirtein eilisellä tasolla.

Pörssisähkön hinta kävi aamuyhdeksältä 54,83 sentissä kilowattitunnilta. Hinta on likimain sama kuin eilisen hintahuippu. Huomisen ennuste on samalla tasolla.

Iltapäivällä pörssisähkö on maksanut Suomessa noin 29 senttiä kilowattitunnilta. Sähkön hintaan vaikuttaa voimakkaasti vuorokaudenaika. Hinnat ovat korkeimmillaan aamun ja illan huippukulutustuntien aikana.

Eilen maakaasun hinta ampaisi nousuun, sillä venäläinen Gazprom ilmoitti perjantai-iltana pitävänsä Venäjältä Saksaan johtavan Nord Stream 1 -kaasuputken suljettuna.

Keski-Euroopassa tuotetaan runsaasti sähköä maakaasulla, joten maakaasun hinta vaikuttaa voimakkaasti sähkön hintaan. Yhteisten eurooppalaisten sähkömarkkinoiden vuoksi Keski-Euroopan hinnat vaikuttavat Pohjoismaihinkin, joskin puutteellisten siirtoyhteyksien vuoksi hinnat Pohjoismaissa ovat yleensä alhaisempia kuin Keski-Euroopassa.

Fortumin osake kääntyi nousuun

Eilen rajusti syöksyneen Fortumin osakekurssi oli iltapäivällä kääntynyt noin 2,4 prosentin nousuun, kun yhtiölle leivottiin erillinen 2,35 miljardin euron rahoitusratkaisu. Hallitus esitti jo sunnuntaina, että energiayhtiöille suunnattaisiin 10 miljardin euron laina- ja vakuuspaketti, jonka tarkoitus on olla viimesijainen rahoitusvaihtoehto kaatumisvaarassa oleville yhtiöille.

Samantyyppisiä paketteja ovat rakentaneet Ruotsi ja Saksa. Tänään mukaan liittyi Sveitsi noin neljän miljardin tukipaketilla. Itävalta tukee puolestaan sähköyhtiöitä kahdella miljardilla eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat