Suomalainen asiantuntija arvioi hyytävää ilmastonmuutosraporttia BBC:lle – "Tutkijat voivat haluta kirjoittaa isoilla kirjaimilla 'Toimikaa nyt, idiootit'"

Yhä useampi huomio ilmastonmuutoksen 1:59

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n tänä aamuna julkistama ilmastoraportti on ollut maanantain suuri puheenaihe ympäri maailmaa. Myös BBC on uutisoinut raportista kattavasti.

Raportin viesti on selvä: mikäli ilmaston lämpeneminen aiotaan pysäyttää 1,5 asteeseen, se vaatii valtioilta nopeita ja suuria päästövähennyksiä.

BBC:n tapausta kokoava juttu onkin otsikoitu osuvasti: "Viimeinen kutsu maailman pelastamiseksi 'ilmastokatastrofilta'".

Juttuun on haastateltu Greenpeace Internationalin ilmastopoliittisena asiantuntijana työskentelevää Kaisa Kososta, joka on ollut tarkkailijana raporttia valmistaneissa tutkijoiden keskusteluissa.

– Tutkijat voivat haluta kirjoittaa isoilla kirjaimilla 'TOIMIKAA NYT, IDIOOTIT', mutta heidän pitää sanoa se faktoilla ja numeroilla. Ja niin he ovat tehneet, Kosonen sanoo jutussa.

"Tämän hetken tulemme muistamaan"

Kososen mukaan yhden asteen lämpenemisen osalta ollaan jo vaara-alueella.

– Kummatkin napajäätiköt sulavat kiihtyvällä nopeudella, satoja vuosia vanhat puut kuolevat yhtäkkiä ja viime kesänä periaatteessa koko maailma oli tulessa, Kosonen kuvailee.

BBC uutisoi jutussa ilmastonmuutoksesta ja sen ehkäisemisestä muun muassa useilla paljonpuhuvilla väliotsikoilla, kuten "Mitä tapahtuu, jos emme toimi?" ja "Kuinka kauan meillä on vielä aikaa jäljellä?"

Kosonen vastaa jälkimmäiseen kysymykseen jutun lopussa.

– Tämä on se hetki, jona meidän pitää tehdä päätös. Haluamme siirtyä puhtaaseen energiaan ja kestävään elämäntyyliin. Haluamme suojella metsiämme ja lajejamme. Tämän hetken tulemme muistamaan. Tämä on se vuosi, jona käännös tapahtui, Kosonen julistaa.

Lue myös:

    Uusimmat