Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suolakarikot välttää viisailla valinnoilla

futureimagebank.com
futureimagebank.comfutureimagebank.com
Julkaistu 11.10.2002 17:16

Liiallinen suolan saanti on haitallista terveydelle, sillä se kohottaa verenpainetta, rasittaa munuaisia, lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä ja aiheuttaa turvotusta keräämällä elimistöön nestettä. Suolaista ruokaa nautitaan usein vain vanhasta tottumuksesta. Tietoisilla valinnoilla suolan saantia voi kuitenkin helposti vähentää.

Elimistö tarvitsee ruokasuolan sisältämää natriumia muun muassa nestetasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihasten toimintaan. Ruoka-aineiden luonnostaan sisältämä natrium riittää takaamaan elimistön tarpeen, joka on vain 0,5 - 1 grammaa vuorokaudessa. Elintarvikkeiden sisältämän suolan mukana sitä saadaan kuitenkin huomattavasti tarvetta enemmän.

Vajaa teelusikallinen riittää

Miesten keskimääräinen suolan saanti on 10,5 grammaa ja naisten 7,2 grammaa vuorokaudessa. Ylivoimaisesti suurin suolan lähde ruokavaliossa ovat teolliset elintarvikkeet, joista saadaan noin 70 prosenttia ravinnon suolasta. Loput 30 prosenttia saadaan koti- ja suurtalouksissa valmistetun ruuan mukana. Merkittävimmät suolan lähteet ovat lihavalmisteet, juustot ja leivät.

Ravitsemussuositusten mukaan suolan saanti tulisi rajoittaa 3 - 5 grammaan päivässä eli vajaaseen teelusikalliseen. Kohonneesta verenpaineesta kärsivien olisi hyvä nauttia suolaa vielä tätäkin vähemmän. Alle 1-vuotiaiden lasten ruuan tulee olla suolatonta ja 1 - 3-vuotiaiden lasten hyvin vähäsuolaista.

Suosi peruselintarvikkeita ja vähäsuolaisia vaihtoehtoja

futureimagebank.com
futureimagebank.comfutureimagebank.com

Suolan saannin vähentäminen onnistuu kohtuullisen helposti, kun kiinnittää elintarvikkeiden valinnassa ja ruuanvalmistuksessa huomiota muutamiin perusasioihin. Ruokavaliossa kannattaa suosia käsittelemättömiä peruselintarvikkeita, sillä ne eivät sisällä lainkaan suolaa. Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, piimä, tuore ja marinoimaton liha tai kala, tuoreet kasvikset ja hedelmät sekä puurohiutaleet.

Useimmista muistakin elintarvikkeista löytyy vähäsuolaisia vaihtoehtoja, kun tutustuu huolella pakkausmerkintöihin. Leipä ja juusto luokitellaan vähäsuolaiseksi, kun niiden suolapitoisuus on enintään 0,7 prosenttia. Leikkele- ja ruokamakkaroissa ja muissa lihavalmisteissa raja on 1,2 prosenttia. Osa elintarvikevalmistajista käyttää vähäsuolaisissa tuotteissaan Suomen Sydänliiton Sydänmerkkiä, joka kertoo kuluttajalle, että elintarvike on tuoteryhmässään suolan kannalta parempi valinta.

Muista mausteet ja yrtit

yrttejäyrttejäCopyright Alma Media Oyj 2000

Ruuanvalmistuksessa tavallisen suolan sijaan kannattaa käyttää mineraalisuolaa, jossa osa natriumista on korvattu terveydelle edullisemmilla kivennäisaineilla kuten kaliumilla ja magnesiumilla. Suolaa voi korvata ruuissa myös tuoreilla yrteillä, voimakkaan makusilla kasviksilla ja muilla mausteilla. Erilaisten mausteseosten kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä monet niistä sisältävät myös suolaa.

Vähäsuolainen ruoka voi aluksi tuntua mauttomalta, mutta makuaisti tottuu muutokseen muutamassa viikossa. Sen jälkeen suolainen ruokaa ei enää maistukaan.

(Mtv3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut" Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiäRavintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä" Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivääNyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • 16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"

  • 14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää