Liiallinen suolan saanti on haitallista terveydelle, sillä se kohottaa verenpainetta, rasittaa munuaisia, lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä ja aiheuttaa turvotusta keräämällä elimistöön nestettä. Suolaista ruokaa nautitaan usein vain vanhasta tottumuksesta. Tietoisilla valinnoilla suolan saantia voi kuitenkin helposti vähentää.
Elimistö tarvitsee ruokasuolan sisältämää natriumia muun muassa nestetasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihasten toimintaan. Ruoka-aineiden luonnostaan sisältämä natrium riittää takaamaan elimistön tarpeen, joka on vain 0,5 - 1 grammaa vuorokaudessa. Elintarvikkeiden sisältämän suolan mukana sitä saadaan kuitenkin huomattavasti tarvetta enemmän.
Vajaa teelusikallinen riittää
Miesten keskimääräinen suolan saanti on 10,5 grammaa ja naisten 7,2 grammaa vuorokaudessa. Ylivoimaisesti suurin suolan lähde ruokavaliossa ovat teolliset elintarvikkeet, joista saadaan noin 70 prosenttia ravinnon suolasta. Loput 30 prosenttia saadaan koti- ja suurtalouksissa valmistetun ruuan mukana. Merkittävimmät suolan lähteet ovat lihavalmisteet, juustot ja leivät.
Ravitsemussuositusten mukaan suolan saanti tulisi rajoittaa 3 - 5 grammaan päivässä eli vajaaseen teelusikalliseen. Kohonneesta verenpaineesta kärsivien olisi hyvä nauttia suolaa vielä tätäkin vähemmän. Alle 1-vuotiaiden lasten ruuan tulee olla suolatonta ja 1 - 3-vuotiaiden lasten hyvin vähäsuolaista.


