Sieniä voi säilöä talven varalle pakastamalla, suolaamalla, kuivaamalla ja etikkasäilönnällä. Suolaus on vanha perinteinen säilöntätapa ajalta, jolloin nykyaikaisia menetelmiä ei vielä ollut. Suola kohottaa kuitenkin verenpainetta, mikä on saanut nykyaikaiset ihmiset välttämään sen runsasta käyttöä. Suolaamalla saa kuitenkin elintarvikkeeseen makuvivahteita. Siksi suolaamista edelleenkin käytetään, vaikka se ei olisikaan suositeltavaa ja terveellistä.
-Sienten suolausta on makujen vuoksi vaikeaa korvata muilla menetelmillä, toteaa Marketta Levanto kirjassaan Säilö terveellisesti. Talleta kesän maut ja vitamiinit (Tammi).
Etikkasäilönnässä käytetään suolaa jonkin verran maun vuoksi, mutta suolamäärä voi silloin olla niukka.
Suolasienet
- Erilaisia rouskuja
- vettä
- karkeaa suolaa
Puhdista sienet. Pilko kokonaiset sienet pienemmiksi paloiksi. Liuota niitä sitten pari tuntia kylmässä vedessä.
Ryöppää sienet eli kuumenna vettä kattilassa ja keitä sieniä 5-10 minuuttia. Huuhdo sen jälkeen sienet kylmällä vedellä. Puserra sienistä vesi pois. Yhdestä litrasta sieniä saat noin 4 dl suolasieniä
Karkeaa suolaa tarvitset 2,5 dl litralle sieniä. Ripota tölkin pohjalle kerros suolaa ja sitten vuorotellen sieniä ja suolaa, päällimmäiseksi kerrokseksi suolaa. Pane sienten päälle tölkkiin astia, joka painaa sienet muodostuvaan suolaliemeen ja sulje tölkki.
