Mainos

Suola tekee hyvää hipiälle!

Kauneudenhoidossa voidaan ottaa nyt aimo askelia taaksepäin, kun suolan hyvät vaikutukset on nostettu antiikin ajoista tähän päivään. Muinoin ihonhoidossa käytettiin natronia, maitoa ja emäksisiä saippuoita. Nyt ihoa voi helliä emäksisellä kylpysuolalla, joka on täydellinen ihonhoitopakkaus: se desinfioi, hoitaa, kuorii ja kosteuttaa.

Hapot ja happamat suolat synnyttävät kehossa kuona-aineita, jotka tunkeutuvat soluihin ja kudoksiin. Mutta ei hätää - kehon onnistuu kyllä neutraloida hapot, kunhan se vain saa työkaluikseen hivenaineita ja mineraaleja.

Jo vanhan Egyptin, antiikin Kreikan ja Rooman aikaan terveen kehon kärkiajatuksena pidettiin emäksisyyttä. Oikeanlaisen kehon happo-emästasapainon voi löytää terveellisellä ruokavaliolla, ja sopiva emäksisyys on edellytys myös terveen ihon toiminnalle.

Iho on kehomme suurin elin ja tärkeä kuona-aineiden poistaja. Emäksisen kylpysuolan käyttö päivittäisessä puhdistuksessa, saunassa tai kylvyissä hellii ihoa auttaen sitä erittämään elimistöstä poistettavia aineenvaihdunnan tuotteita. Mm. Method Putkiston kehittäjä ja hyvinvoinnin ammattilainen Marja Putkisto on todennut käyttävänsä lähinnä kylpysuolaa ihonpuhdistuksessa.

Miten kylpysuola toimii?

Ihohuokosten tukkiminen runsaalla kosmetiikalla ei välttämättä ole eduksi, jos haluaa ihonsa hengittävän kunnolla. Suola aktivoi ihon kyvyn "rasvata" itse itsensä tehden sen pehmeäksi ja joustavaksi. Toisin sanoen se elvyttää ihon omaa kosteuttamisprosessia, neutraloi hapot ja kiihdyttää kuona-aineiden erittymistä iholta.

Sekoittuessaan veteen suola tekee veden pH-arvoksi 8,0-8,5. Suolakylpy on kuin paluu äidin kohtuun, sillä myös lapsivesi on emäksistä – ja kuinka samettisen pehmeä onkaan vastasyntyneen iho!

Tavallisesta kaupan hyllysuolasta ei ole kysymys, vaan kauneudenhoitotuotteeksi kehitetty suola sisältää kivennäisaineita, mineraaleja ja erittäin hienoiksi jauhettuja jalokiviä, mm. akaattia, karneolia ja vuorikristallia.

Periaatteessa mineraalisuolan lisäksi ei muita pesuaineita edes tarvitse, esimerkiksi matkalla suolapurkki on näppärä ja kaikenkattava ihonpuhdistuspakkaus.

Suola soveltuu kasvojen pesuun, kokovartalokylpyihin, päänahan ja hiusten pesuun, jalka- ja käsikylpyihin sekä yleisesti saunan ja suihkun yhteydessä käytettäväksi. Sitä voidaan käyttää myös hieronnassa, kuorinnassa, suun ja hampaiden hoidossa ja lapsen ihonhoidossa.

Muutokset ihon laadussa näkyvät nopeasti ja suolalla myös moni ongelmaihoinen, mm. aknesta ja atooppisesta ihosta kärsivä on saanut ihottuman kaikkoamaan. Käyttämällä kylpysuolaa päivittäin huomaa pian, että aiempi runsas ihon rasvaaminen ei ole tarpeen, vaan tuntuu ennemminkin tukkivan ihohuokosia. Saunan löylyissä säännöllisesti tehty suolahieronta pitää myös vartalovoiteet loitolla, joten voidaan todeta että kosmetiikan käyttö vähenee mineraalisuolan myötä huomattavasti.

Muita emäksisen kylpysuolan käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi suolasukat, suolakäsineet, suolapanta ja suolahauteet. Myös sisäisesti voi ottaa pienen hyppysellisen aamuisin runsaan veden kera. Suomessa kylpysuolaa on saatavilla kauneushoitoloista.

Seuraavassa kauniin ihon suolareseptit.

Kasvot

Pudista kasvot ja meikki hyvin puhdistusmaidolla tai käyttämälläsi puhdistusaineella. Ripauta vajaa puolikas teelusikallinen kylpysuolaa kosteisiin kämmeniin ja hiero kostutetuille kasvoille kunnes suolakiteet hajoavat. Anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään ja huuhtele kasvot kevyesti vedellä. Suola saattaa hieman kirvellä iholla, mutta tätä ei pidä pelästyä – se ei riko ihoa, koska se liukenee veteen.

Saunassa

Hiero suolaa kostutetulle vartalolle, päänahkaan ja kasvoille. Jatka löylyttelyä ja hieromista kunnes kiteet ovat sulaneet. Mitä kauemmin aine on iholla, sen puhdistavampi ja pehmentävämpi on sen vaikutus.

Emäksiset kylvyt

Kokovartalokylpyyn riittää kolme ruokalusikallista suolaa. Viihdy kylvyssä ainakin puoli tuntia. Suolakylvyssä verenkierto vilkastuu ja paranee, kun kylvyn yhteydessä hierotaan kehoa välillä pesusienellä tai harjalla. Älä huuhtele tai voitele ihoa kylvyn jälkeen, jotta emäksisyys jäisi vaikuttamaan ihoon.

Ongelmat

Psoriasiksen, atooppisen ihon, aknen ym. hoidossa voit tehdä suolahauteita ongelmakohtiin. Kastele puuvillainen harso emäksiseen veteen ja anna vaikuttaa mahdollisimman pitkään. Voit myös liottaa noin yhden teelusikallisen suolaa suihkepullolliseen vettä ja suihkuttaa keholle. Anna kuivua iholle.

Lämpimät suolahauteet vatsan päällä ovat auttaneet vauvojen koliikkivaivoissa. Suolajalkakylpy puolestaan poistaa tehokkaasti jalkojen turvotusta ja särkyjä.

Teksti: Tanja Lyytikäinen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.