Suojelupoliisille lisäresursseja – turvapaikanhakumenettelyä halutaan vauhdittaa

Suojelupoliisi on saamassa lisää määrärahoja turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeuttamiseksi.

Suolejupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo MTV Uutisille, että rahoituksen lisääminen mahdollistaa lisätyövoiman palkkaamisen määräajaksi. 

– On kaikkien etu, että turvapaikanhakumenettely saadaan mahdollisimman nopeasti lävitse. Suojelupoliisikin saa nyt hieman lisäresursseja tämän vuoden talousarvioon. 

Kuinka paljon se on?

– 375 000 euroa. Me kykenemme sillä määräajaksi palkkaamaan noin 15 henkilöä.

Pelttarin mukaan turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu on haastava kaikille viranomaisille.  

– Suomen koko turvallisuus perustuu hyvin tiiviiseen yhteistyöhön viranomaisten kesken. Sitä me pyrimme tiivistämään tässäkin tilanteessa. Kaikilla Suomen viranomaisilla resurssit ovat tänä päivänä tiukoilla.

Dokumenttien puuttuminen työllistää

Supon tehtävä viranomaisyhteistyössä on saada selville, onko tilanteessa kansallisen turvallisuuden uhkia. 

– Se työllistää nyt, kun tilanne on muuttunut hakijamäärien kasvettua niin nopeasti, ja henkilöillä useimmiten ei ole matkustusdokumentteja mukanaan. 

Supon toiveena on, että Suomeen saataisiin mahdollisimman nopeasti toimiva ja selkeä tiedustelulainsäädäntö.

– Se sisältäisi uusia valtuuksia siviiliviranomaisille, erityisesti suojelupoliisille, sekä tietoverkoissa että ulkomaan tiedustelun osalta, sekä myös sotilastiedustelulle sotilaallisen maanpuolustuksen osalta.

Valmistelu on käynnissä, mutta kovin nopeaa lainmuutosta ei ole odotettavissa. 

– Meillä tehdään huolellista lainvalmistelua eli kyllä se aikansa ottaa, ennen kun se on eduskunnan hyväksymänä voimassa. Me tietysti toivomme mahdollisimman nopeaa valmistelua, mutta se ei tietenkään saa tapahtua laadun kustannuksella, suojelupoliisin päällikkö linjaa. 

Lue myös:

    Uusimmat