Suojatien eteen pysähtyneen auton ohittaminen voi olla kohtalokas virhe – jos lähestyt ensimmäisenä suojatietä, voit myös vaikuttaa turvallisuuteen

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Pitääkö jalankulkija päästää suojatielle, jos ajosuunnassa on kaksi tai useampia kaistoja?

Vastaus: Kuljettajan suojatiesäännöt ovat kerrottu Tieliikennelain 32 §:ssä:

Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

Jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.

Nämä ovat varmasti tuttuja sääntöjä kaikille autoileville. Siitä huolimatta päivittäin näkee tilanteita, joissa suojatien eteen pysähtynyt auto ohitetaan vauhtia hiljentämättä – pysähtymisestä puhumattakaan.

Älä rakenna jalankulkijalle giljotiinia

Äärettömän tärkeää olisi, että kaikki autoilijat noudattaisivat edellä mainittuja sääntöjä. Kaikki liikenteessä liikkuvat tekevät kuitenkin virheitä. Ennakoiva kuljettaja tiedostaa tämän ja pyrkii omalla toiminnallaan välttämään giljotiinin rakentamista jalankulkijalle.

Miten tämä sitten onnistuu rikkomatta tuota omaa väistämisvelvollisuutta suojatielle astunutta tai astumassa olevaa jalankulkijaa kohtaan?

Nopeutta on syytä hiljentää – tai tarvittaessa jopa pysähtyä – jo hyvissä ajoin, mikäli havaitsee jalankulkijan suojatiellä tai astumassa sille. Näin myös viereistä kaistaa pitkin taaempana samaan suuntaan ajavan ajoneuvon kuljettaja näkee suojatielle ja hänellä on mahdollisuus havaita jalankulkija ajoissa.

Oikein toimien tällaisesta tilanteesta saatetaan selvitä niin, ettei kummankaan ajoneuvon tarvitse pysähtyä. Tällöin ajaminen on paitsi turvallista – myös taloudellista.

***

Volvo paljasti uuden V60-farmarin – enemmän tilaa, enemmän tyyliä 1:26

Lue myös:

    Uusimmat