Suojaa puutarhasi talvelta

Hallat ja kylmät yöt ovat käsillä. Puutarhan ja pihan varjelu pakkasen, tulevan lumen ja jänisten armottomuudelta on ajankohtaista.

Ota suojukset, lapio ja turvetta, hiekkaa sekä multaa mukaasi ja lähde kauniin syyspäivän kunniaksi pihamaalle huolehtimaan kasvien, puiden ja pensaiden hyvinvoinnista kylmän kauden aikana.

Estä tuholaisten tulo

Hankien tultua oksia nakertavat jänikset yrittävät hyötyä ulottuville tulleista herkkuapajista. Peitä nyt, ennen lumia hedelmäpuiden ja norjanangervon kaltaisten koristepensaiden rungot kanaverkolla ja runkosuojuksilla. Mitoita verkkosuoja niin, että se yltää nuoren puun koko latvan ympärille.

Jänikset eivät pidä mustaherukan, kuusen, tuomen ja terttuseljan tuoksusta. Näiden kasvien oksien kietominen suojattavien puiden runkojen ympärille ja oksille auttavat jyrsijöiden karkotuksessa. Ihmishiukset sukkahousussa tai kangaspussissa voivat myös toimia jänöjen pelottimina.

Maan jäätyessä

Maan jäätyessä on aika levittää harsoa, havunoksia tai olkia mansikkamaan ja muiden puutarhan kasvien peitteeksi. Varo levittämästä peitteitä lämpimällä säällä, sillä ne edistävät kasvitautien leviämistä.

Taivuta köynnöskasvien oksat maata vasten ja suojaa ne turpeen tai mullan ja hiekan sekoituksella. Kuivat lehdet ja havut sopivat myös versoja varjelemaan.

Varjele pihan kaunottaria

Leikkaa ruusut noin 30 sentin mittaisiksi ja suojaa maan jäädyttyä ainakin lapiollisella hiekkaa taimen juurelle. Näin kevyt suojaus ei välttämättä ole riittävä. Paremman talvisuojan saat kuivan turpeen ja hiekan sekoituksella.

Kun taimi on saanut kerroksen näitä aineksia pintamaan jäädyttyä, peitä kasvi havuilla tai pakkaspeitolla ja lopulta koko komeus vielä muovipressulla. Varmista keväällä ilman pääsy pressun reunoilta ruusuille, jotta ne eivät homehdu kuumuudessa.

Ennen pakkasia ikivihreät, puuvartiset kasvit syyskastellaan, jotta ne eivät kuivahda kevätauringon alkaessa jälleen porottaa. Ilmankosteus saattaa huijata luulemaan, että maa on jo valmiiksi märkää. Kääntämällä maaperää nähdään, ulottuuko kosteus paria senttiä syvemmälle.

MTV3

Lähteet:

www.kotipuutarhuri.com
www.nicehouse.fi

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja