Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suklaan salat

Julkaistu 18.08.2000 15:55

Suklaa on mielenkiintoinen ruoka-aine värikkään historiansa sekä nautinnollisuuden ja ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi. Viimeisimmässä Suomen Lääkärilehdessä asiantuntijat pohtivat voiko suklaa olla kaiken hyvän lisäksi myös terveellistä? Huolimatta siitä, että tässä monien intohimon kohteessa tiedetään olevan antioksidantteina toimivia flavonoideja, pitävät asiantuntijat suklaata edelleenkin vain harvoin syötävänä herkkuna. Näyttöä suklaan terveydellisistä ominaisuuksista ei ole riittävästi.

Yksi tumma suklaapatukka käärii sisäänsä saman verran flavonoideja kuin on lasillisessa punaviiniä tai kupillisessa mustaa teetä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, ovatko suklaan flavonoidit biologisesti aktiivisia elimistöön pääsyn jälkeenkin.

Asiantuntijat ovat ainakin toistaiseksi sitä mieltä, että suklaan flavonoidit jäävät herkun sisältämän rasvan jalkoihin. Suklaassa on yli 30 prosenttia rasvaa, josta pääosa on tyydyttynyttä. Iso osa rasvasta on steariinihappoa, jonka runsaan saannin on väestöaineistoissa havaittu liittyvän suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin. Näyttää siis siltä, että suklaan energiaan ja rasvaan liittyvär ravitsemukselliset ja terveydelliset haitat ovat isoja suklaamääriä nautittaessa merkittävämmät kuin sen mikroravintoaineisiin, kuten flavonoideihin, liittyvät mahdolliset hyödyt.

Suklaanhimo iskee kausittain

Suklaalla on ravitsemuksellisten vaikutusten lisäksi myös tunne-elämään ulottuvia heijastumia. Suklaan nauttiminen lisää useimmilla henkilöillä mielihyvän tunnetta. Vielä ei tiedetä onko tällä pitkäaikaistakin edullista vaikutusta terveyteen. Toinen aivojen toimintaan liittyvä ominaisuus on niin sanottu suklaanhimo. Se on pian tieteellisestikin tunnistettu tila, jota esiintyy ajoittain erityisesti naisilla.

On ilmeistä, että suklaanhimon pääaiheuttajia ovat suussa sulavan herkun nautintoa tuovat ominaisuudet eli rasvaisuus, makeus, rakenne ja aromi. Suklaa sisältää kuitenkin myös hyvin pieniä määriä biologisesti aktiivisia aineita, kuten teobromiinia, kofeiinia, biogeenisia amiineja ja kannabinoidien kaltaisia yhdisteitä. Ne voivat aiheuttaa aivojen toiminnassa ja siten käyttäytymisessäkin muutoksia, jotka ovat tyypillisiä riippuvuutta aiheuttaville aineille.

On myös esitetty, että suklaanhimossa voi olla kysymys jonkin ravintoaineen tai keskushermoston välittäjäaineen, esimerkiksi magnesiumin tai serotoniinin puutteen korjaamisesta suklaata ahmimalla.

Muutama pala päivässä

Suomessa suklaata sulatellaan jokaisen mahassa noin 3,5 kiloa vuosittain. Luku on kaukana korkeimman kulutuksen maasta, Sveitsistä, missä kulutus on kymmenen kiloa henkeä kohden. Jos suomalaisten suklaan nautiskelu lasketaan päivätasolla, niin jokainen meistä siis mutustelee suklaalevystä pari palaa päivässä. (Finfood)

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Tämä seikka ennustaa pidempää elinikää ikääntyneilleTämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennäGoogle julkaisi vuoden trendit – pyysimme kansalaisia paljastamaan oman hakuhistoriansaOletko "väsynyt tyttö"? Näin trendimeikki syntyySuomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvallaMiau-1 alkaa: Kissojen "Ozempic" voi olla pian totta
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:53
    Ikääntyminen

    Tutkimus: Tämä seikka ennustaa pidempää elinikää ikääntyneille

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen16:59
    Google

    Google julkaisi vuoden trendit – pyysimme kansalaisia paljastamaan oman hakuhistoriansa

  • Eilen16:52
    Meikit

    Oletko "väsynyt tyttö"? Näin trendimeikki syntyy

  • Eilen14:15
    Ruoka

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla