Suklaa- ja viinitasting saa intohimot valloilleen – nappaa asiantuntijan vinkit!

Ystävänpäivänä hyvää ystävää tai rakasta puolisoa voi hemmotella vaikka pienimuotoisella suklaa-viinitastingilla. Nappaa asiantuntijan vinkit herkkujen yhdistämiseen!

Ystävänpäivänä 14.2. miljoonat elleivät jopa miljardit suklaarasiat vaihtavat maailmalla omistajaa, kun ihmiset muistavat lähimmäisiään makeilla yllätyksillä. Mutta mitäpä jos hankkisit tänä vuonna suklaaherkun kylkeen myös pullollisen hyvää viiniä, joka sopii makumaailmaltaan täydellisesti yhteen suklaan kanssa? Viininörtiksi ja rakkauden puoliammattilaiseksi itseään tituuleeraavan viiniasiantuntija Ilkka Sirénin mukaan suklaan yhdistäminen viinin kanssa voi olla välillä haasteellista, mutta maistelemisen kautta oppii.

– Tärkeintä on kokeilla. Se että minun makuaistini sanoo näin, ei tee siitä kiveenhakattua totuutta. Maistelun kautta oppii tuntemaan omaa palettia. Suuremmilta pettymyksiltä kuitenkin välttyy, jos hieman perehtyy siihen, mikä voisi sopia yhteen. Kannattaa ottaa huomioon ainakin suklaan makeus ja kitkeryys, ennen kuin lähtee valitsemaan viiniä. Perussääntönä voisi sanoa, että mitä makeampi suklaa, sitä makeampi pitäisi olla viinikin. Siinä taistellaan samoista makunystyröistä.

Eri suklaalaatujen ja viinien yhdisteleminen on siis makuasia. Ilkka Sirénin omia suosikkeja ovat kuitenkin väkevöidyt ja makeat viinit suklaan kera.

– Viime vuosien aikana on ruvennut näkymään paljon punaviinisuosituksia suklaalle, mutta itselleni se yhdistelmä on hyvin haasteellinen. En ole montaa kertaa erittäin toimivaa yhdistelmää löytänyt.

– Suklaa on loppupeleissä harvinaisen vaikea yhdistelmä viini kanssa, koska suklaasta löytyy makeutta ja katkeruutta hyvin vaihtelevissa määrin. Yleensä puhutaan hyvin yleisesti siitä, että mikä viini menee yhteen suklaan kanssa, mutta kun suklaatakin on nykyään niin monenlaista laatua, Sirén huomauttaa.

Tässä viiniasiantuntija Ilkka Sirénin tärpit viinin ja suklaan yhdistelmille:

Valkosuklaa: Intohimot hereille Cleopatran suosimalla kuohuviinillä

Viini: Araldica Brachetto d'Acqui
Hinta: 11,98 €
Tuote Alkon sivuilla

– Makeat kuohuviinit ovat vaiettu kategoria, joista kukaan ei oikeen ikinä puhu. Ja jos joskus elämässä on aihetta juoda makeaa kuohuviiniä, niin se olisi nimenomaan ystävänpäivä. Viini tulee Italiasta ja on mukava rosékuohuva.

– Pienenä nippelitietona kerrottakoon, että viini oli myös Cleopatran suosikki. Kun Caesar ja Cleopatra tapailivat toisiaan, niin Cleopatralle tulivat tutuksi myös italialaiset viinit. Cleopatra oli legendan mukaan sanonut tästä samaisesta viinistä, joka silloin tunnettiin nimellä vinum acquense, että tämän viinin voima päästää hänen rakastajiensa intohimon valloilleen. Ja jos Cleopatra on näin sanonut, niin pakkohan siihen on uskoa.

Ilkan vinkki: Dippaa mansikoita valkosuklaaseen ja maistelee tätä viiniä sen kanssa.

Viini: La Caliera Moscato d'Asti 2013
Hinta: 7,66 €
Tuote Alkon sivuilla

– La Caliera Moscato d'Asti on pirskahteleva valkoviini, josta löytyy myös makeutta. Se toimii todella hyvin yhdessä valkosuklaan kanssa.

– Valkosuklaa on anteeksiantavaisempi ja monipuolisempi yhdistelmä viinin kanssa, koska siinä ei ole käytetty kaakaota, vaan ainoastaan kaakaovoita. Siinä ei tarvitse hirveesti stressata suklaan karvaudesta.

Maitosuklaalle mausteisuutta

Viini: Sardane Banyuls Grand Cru 2006
Hinta: 14,92 €
Tuote Alkon sivuilla

– Maitosuklaan kanssa suosittelen Sardane Banyuls Grand Cru -viiniäRanskasta. Kyseessä on väkevöity ja hyvin intensiivinen viini, josta löytyy kypsää hedelmää ja mausteisuutta. Tämä voisi sopia hyvin yhteen myös chilisuklaan kanssa. Viinistä löytyy mukavaa pehmeyttä. Ei ole erityisesti tanniineja, jotka takertuisi suuhun. Maitosuklaan maku on usein hyvin neutraali, joten mielestäni on hyvä, jos viini voi tuoda siihen yhdistelmään hieman mausteisuutta tai jopa raikkautta mukaan.

Karamelli-toffeesuklaa nauttii hedelmäisestä viinistä

Viini: NES Passito di Pantelleria 2010
Hinta: 14,73 €
Tuote Alkon sivuilla

– Tähän yhdistelmään ottaisin makeaa NES Passito di Pantelleria -viiniä Etelä-Italiasta.Viinistä löytyy paljon eksoottista hedelmän makua, joka sopii hyvin yhteen toffeen tai karamellin maun kanssa. Se tuo hedelmäisen suklaakokemuksen. Suussa tuntuu, että viini korostaa suklaasta mielenkiintoista hedelmäisyyttä, vaikkei suklaassa hedelmää ole.

Täydellinen portviini tummalle suklaalle

Viini: Dow's Nirvana Reserve Port
Hinta: 17,99 €
Tuote Alkon sivuilla

– Dow's on tunnettu tila Dourossa ja nimenomaan tasapainoisista portviineistään. He ovat suunnitelleet yhdessä belgialaisten suklaanörttien kanssa viinin, joka sopii yhteen korkean kaakaoprosentin omaavan suklaan kanssa. Olin aluksi aika skeptinen, sillä monesti kun tuote luodaan varta vasten jonkun yhdistelmäksi, viinissä tehdään sellaisia kompromisseja, että tuote ei ole tasapainoinen. Mutta tämä kyllä toimii!

– Aromimielessä aivan loistava kombo. Portviinissä on tiukka lopetus, eikä se ole sieltä portviinien makeimmasta päästä. Viinissä on intensiivinen pieni puraisu lopussa, niin se käy hyvin tumman suklaan kanssa.

Viini: Gnarly Head Old Vine Zin 2011
Hinta: 11,90 €
Tuote Alkon sivuilla

– Jos sen punaviinin jonkun suklaan kanssa ottaisi, niin kyllä se menisi sitten tähän tummaan suklaaseen. Punaviinin pitää olla sen verran robusti, että suklaa pärjää viinin aromien kanssa. Auttaa, jos punaviinissä on hieman jäännössokeria. Esimerkiksi täyteläiset ja mehevät zinfandel-rypäleestä tehdyt punaviinit toimivat tumman suklaan kanssa.

Sopiiko kuiva samppanja suklaan kanssa?

Omaa kultaa voi ystävänpäivänä tietysti hemmotella myös laadukkaalla, kuivalla samppanjalla, mutta voisiko tämän herkkujuoman yhdistää myös suklaan kanssa?

– Sanoisin että ei. Juoksisin kyllä karkuun siinä vaiheessa aika kovaa vauhtia. Ajatuksenahan se tuntuu hyvältä. Ja onhan se niin, että jos kaksi todella hyvää asiaa laitetaan yhteen, niin lopputulos on varmasti vähintäänkin yhtä herkullinen. Jos sinulla on hyvä, kuiva samppanja ja haluat sitä maistattaa, niin juo sitä ensin ja siirry sitten vasta suklaisiin, Sirén vinkkaa.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat