Mainos

Sukellusvenejahtiin 1995 osallistunut: ”Kovaa pommia käytettiin - tiedämme, että olette siellä”

Tämänpäiväiset uutiset vedenalaisen kohteen etsimisestä Suomen aluevesillä tuovat muistoja mieleen MTV Uutisten haastattelemalle, vuonna 1995 ohjusveneellä palvelleelle miehelle.

Hangon lähistöllä tehtin tuolloin todennäköinen sukellusveneen äänihavainto.

-Oli viikonloppu ja merivoimien päivystävälle alukselle tuli havainto sukellusveneestä. Heti tehtiin selväksi, että kyseessä ei ole mikään harjoitus ja mm. syvyyspommeihin asennettiin sytyttimet, kertoo mies MTV Uutisille.

Ohjusvene siirtyi pikavauhtia havaintoalueelle ja pohjaa alettiin havainnoida perässä vedettävällä kaikuluotainlaitteella. Operaatio kesti yötä päivää muutaman vuorokauden. Ohjusveneellä ei saatu etsinnöissä uusia havaintoja, mutta melko varmana kuitenkin pidettiin, että alueella oli liikkunut sukellusvene.

-Pudotimme veteen kovan syvyyspomminkin. Tarkoitus ei ollut pyrkiä tuhoamaan kohdetta, vaan viestittää, että tiedämme teidän olleen täällä ja että tänne ei kannata tulla.

Merivoimissa vastaavia tilanteita harjoitellaan paljon ja kaikki eteni selkeän strategian mukaisesti.

-Jotkut tietenkin pohtivat, että voiko tästä kenties seurata jotakin, mutta ei tätä kovin pitkälle lähdetty tilanteessa miettimään. Mitään sodan pelkoa ei ollut. Kaikki tiesivät, että ei tänne kukaan ole sotaa tullut aloittamaan, vaan Suomen valmiutta ainoastaan kokeillaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.