Mainos

Suihkutettava rusketus – vaihtoehto UV-säteilylle?

Ihailetko ystäviesi kauniin pronssista rusketusta, mutta oma herkkä ihosi ei yksinkertaisesti siedä aurinkoa? Jos sinulla on paksu lompakko ja riittävästi aikaa, saattaa suihkutettava rusketus olla ratkaisu ongelmaasi.

Kuori ja huolla ihosi ja sheivaa vartalosi ennen hoitoa, mutta älä missään tapauksessa kosteuta ihoa juuri ennen sitä! Poista meikki ja pukeudu tummiin, väljiin vaatteisiin. Älä kuitenkaan pukeudu villaan, nailoniin tai silkkiin! Rusketussuihkun jälkeen on pidättäydyttävä peseytymästä välittömästi ja vältettävä ylimääräistä hikoilua, mutta muuten voi kosteuttaa ihoa. Jos olet liikkeellä autolla, suojaa nahkaiset penkit huolellisesti, sillä nahka imee väriä.

Hoitoloiden antamat ohjeet pursuavat kieltoja ja vaikuttavat kieltämättä hieman vaivalloisilta. Lisäksi yhdestä suihkukäsittelystä saa pulittaa kymmeniä euroja, vaikka rusketus kestää iholla vain muutaman päivän. Onko tämä kaikki vaivan väärtti?

”Kokeilin rusketussuihkua ensimmäisen kerran pari vuotta sitten ennen ystävättäreni häitä. Palan auringossa todella helposti, enkä voi siksi olla koskaan suorassa auringonpaisteessa muutamaa minuuttia kauempaa. Olin kertakaikkisen kyllästynyt kalmankalpeina hohtaviin sääriini, kun muut olivat heinäkuussa jo kauniisti ruskettuneita. Vaikkei rusketussuihkusta mitään megarusketusta saanutkaan, niin edes hieman väriä. Itseluottamukseni kohosi pilviin. Harmi ettei minulla ole rahaa käydä hoidossa joka viikko!” Sari 27 v.

Mikä ihmeen suihkurusketus?

Rusketuksen suihkuttaminen tapahtuu käytännössä useimmiten niin, että alan hoitolan työntekijä sumuttaa käsin itseruskettavaa ainetta asiakkaan iholle hienojakoisena ilma-väriaineseoksena. Naisille hoidon tekee nainen ja miehille luonnollisesti mies. Rusketus määräytyy asiakkaan ihon mukaan, mikä tekee rusketuksesta hyvin luonnollisen. Helposti ruskettuva iho on tässäkin etulyöntiasemassa: mikäli asiakas ruskettuu luonnostaankin hyvin, on suihkurusketuksen lopputulos tummempi kuin niillä, joiden iho päivettyy auringossa vain kevyesti. Värisävyjä on kuitenkin tarjolla useampia.

Rusketusaineen vaikuttavana aineena käytetään dihydroksiasetonia eli DHA:ta sekä sokeriyhdistettä nimeltä erytroloosi, jonka avulla väristä tulee tasaisempi. DHA reagoi ihon uloimmassa kerroksessa aminohappojen ja proteiinien kanssa, ja tämän kemiallisen reaktion tuloksena on kaunis, ruskettuneen näköinen iho.

Raidallisena tai raidattomana

Suihkutusta varten asiakkaan suositellaan pukeutuvan hoitolan tarjoamiin kertakäyttöstringeihin. Toki suihkutuksen ajaksi saa pukeutua miten haluaa, mutta useimmat eivät halua näkyviä rusketusraitoja kun ne on kerrankin mahdollisuus välttää. Tosin jotkut saattavat kokea keikistelyn alastomana vieraan ihmisen edessä lähes kiusallisena.

”Onhan se koomista, mutta mieluummin riisuudun reippaasti ja otan tasaisen rusketuksen koko vartalolle kuin ne iänikuiset bikinirajat.” Sari 27 v.

”Välillä suihkuttaja käskee vaihtelemaan asentoja, jotta saisi ainetta suihkutettua tasaisesti joka paikkaan. Kerran olin vähällä saada hysteerisen naurukohtauksen, kun kuvittelin tilanteen ulkopuolisen silmin. Siinä minä poseerasin paperisissa alushousuissa kuin mikäkin alastonmalli.” Mikko 30 v.

Kiusallisista tai huvittavista kokemuksista huolimatta huomattavan monet suihkurusketusta kokeilleet ovat tulleet käsittelyyn uudelleen. Hoitoja suositellaankin uusittavan tiheään tahtiin, sillä rusketus ei pysy iholla kauaa.

Rusketus alkaa näkyä 2–3 tunnin kuluttua levityksestä, ja väri tummenee asteittain vielä noin 8–12 tunnin ajan. Rusketus on vedenkestävä ja häviää vasta kun ihosolukko uusiutuu, ihotyypin mukaan 4–6 päivässä. Usein rusketusaine sisältää myös väriainetta, joka antaa saman tien näkyvän rusketuksen mutta saattaa värjätä vaatteita. Väriaine on vain elintarvikeväriä ja lähtee pois ensimmäisessä käsittelyn jälkeisessä suihkussa pois.

”Muistin kyllä, että housujen pitää olla väljät, mutta en muistanut että niiden oli hyvä olla myös tummat. Oli kesä ja ylläni oli valkoiset puuvillahousut. Kiertelin rusketussuihkun jälkeen kaupungilla ja vasta kotona huomasin, että housuni olivat haaroista aivan ruskeat! Nolotti mielettömästi.” Minna 34 v.

Haittavaikutuksia?

Suihkurusketuksen vakuutetaan olevan täysin turvallinen ja riskitön keino hankkia iholle päivetystä. Menetelmää ei kuitenkaan suositella diabetesta sairastaville. Idea on ilmeisesti siinä, että rusketussuihku on sokeripohjaista ainetta, joka ihon läpi imeytyessään ja verenkiertoon joutuessaan voi ainakin teoriassa nostaa verensokeria.

Hoitoa tarjoavat yritykset eivät osaa sanoa syytä diabeteksen ja suihkurusketuksen yhteydelle. Diabeteksen asiantuntijatkin myöntävät, että kyseessä saattaa olla hätävarjelun liioittelu, mutta koska hoitolat ovat asiasta varoittaneet, käyvät diabeetikot rusketussuihkussa omalla vastuullaan.

Muistathan myös, että suihkutettava rusketus ei suojaa UV-säteilyltä! Käytä hoidon jälkeenkin aurinkosuojatuotteita, mikäli oleskelet auringossa.

Teksti: Tuuli Daavittila

Kuvat: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.