Sudet eivät pelkää ihmisiä kuten ennen – viiden kuukauden aikana raadeltu lähes 70 metsästyskoiraa

13:35
Maa- ja metsätalousministeri vastaa MTV:n katsojien kysymyksiin susista

Susien ihmispelko on viime vuosina vähentynyt, minkä vuoksi niistä tehdään myös havaintoja entistä enemmän. 

Viisi Pohjois-Pohjanmaan kaupunkia ja kuntaa on ilmoittanut, että kannanhoidollinen metsästys pitäisi Suomessa saada aloitettua.

– Meillä on viime aikoina ollut havaintoja susista ja susilaumoista. Toki se on herättänyt pelkoja asukkaissa ja koulukkaissa, kertoo Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu

Vanhempien pyynnöstä Nivalassa on susitilanteen takia muutettu koulukuljetusreittejä.

– Susien ihmispelko on selvästi vähentynyt viime vuosien aikana, sanoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

– Tämä näkyy siinä, että susia nähdään yhä enemmän kirkonkylissä, kylillä, maalaistalojen ja haja-asutusalueiden talojen piholla. 

Sudet raatelivat lähes 70 metsästyskoiraa 

Tuoreen tilaston mukaan elo-joulukuussa viime vuonna sudet raatelivat lähes 70 metsästyskoiraa.  

– Yli puolet kuoli ja reilut 20 saatiin tikkaamalla kuntoon. Näin siitä huolimatta, että metsästäjät ovat vähentäneet koirien käyttöä huomattavasti, Silpola kertoo. 

Maa- ja metsätalousministeriö on työstämässä mallia, jolla voitaisiin sallia suden kannanhoidollinen metsästys. Mallin edellytys on, että susikanta on suotuisalla suojelutasolla.

– Se on kiinni tästä ensi kesän kanta-arviosta. Meillähän on se linjaus, että määritellään niin sanottu suotuisan suojelun taso. Jos susikanta on sitä isompi, niin sitten pyritään metsästystoimenpiteisiin.

Myös villieläimillä oikeus elää 

Luonto-Liiton susiryhmä on susien kannanhoidollista metsästystä vastaan. Tarkoituksena on myös vähentää pelkoa ja vihaa sutta kohtaan.

– Meidän pitäisi löytää tavat elää sovussa näiden eläinten kanssa, sanoo susiryhmän suurpetovastaava Francisco Sánchez Molina.

– Ensimmäisen ajatuksen ei pitäisi olla niiden tappaminen. On monenlaisia tapoja löytää sopuisa yhteiselo. Myös villieläimillä on oikeus asua tällä planeetalla, Sánchez Molina painottaa. 

– Haluaisin alleviivata sitä, että metsästäjien eikä kenenkään muunkaan tavoite ole, että päästäisiin susista eroon, sanoo puolestaan Metsästäjäliiton Silpola. 

– Tarkoituksena on, että pidettäisiin kanta sopivalla tasolla. 

Mikäli kannanhoidolliseen metsästykseen päädytään, se mahdollistuisi asetuksen ja pyyntilupaprosessin jälkeen aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja