Stubb vieraili Ukrainassa – kiipesi Mriyan hylkyyn

Stubb vierailee Kiovassa 1:31
VIDEO: Stubb vierailee parhaillaan Kiovassa

Tasavallan presidentti Alexander Stubb tapasi Volodymyr Zelenskiyä Ukrainassa. Matkalla on mukana myös eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (PS). Suomi on tänään allekirjoittanut kahdenvälisen turvallisuussopimuksen Ukrainan kanssa.

Ukraina on vasta toinen maa, jossa Stubbin käy aloitettuaan presidenttikautensa maaliskuussa. Ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautui Norjaan, jossa hän katsasti Nato-harjoitukset. Presidentti Sauli Niinistö kävi Ukrainassa tammikuussa 2023.

Ukrainaa puhuva Halla-aho kävi viime marraskuussa. Hän piti tuolloin Ukrainan parlamentissa puheen ukrainaksi ja sai kuulijoilta seisovat aplodit.  

Tänään aamupäivällä Stubb ja Halla-aho kävivät tutustumassa Hostomelin lentokenttään Kiovan lähellä.

Hostomel oli yksi niistä avainpaikoista, joita Venäjä yritti helmikuussa 2022 aloittamassaan hyökkäyksessä ensimmäisenä vallata. Lentokenttä kärsi taisteluissa pahoja tuhoja, mutta ukrainalaistaistelijat onnistuivat voittamaan sen takaisin. Venäjä ilmoitti vetäytymisestään Hostomelistä huhtikuussa 2022.

Lentokentällä käytyjen taistelujen kulkua suomalaisdelegaatiolle esitteli Ukrainan aluepuolustusjoukkojen eversti Artem Iliukhin.

Lentokentällä on yksi Ukrainan ylpeyksistä, Mriya-lentokone. Mriya on Antonov-valmistajan AN-225-tyyppinen raskas kuljetuskone. Mriya (suom ”unelma”) oli maailman suurin lentokone, mutta tällä hetkellä romuna, sillä se tuhoutui taistelujen aikana.

Stubb pyysi ukrainalaisjärjestäjiltä lupaa kavuta Mriyaan, mikäli onnistuikin.
– Voinko käydä katsomassa, kysyi Stubb.
– Totta kai, mutta varovaisesti sitten, vastasivat esittelijät, minkä jälkeen Stubb kapusi portaita pitkin koneen runkoon.

Lahjaksi Stubb sai taulun Mriyasta sekä koristellun tykinammuksen hylsyn.

Suomen tuki Ukrainalle jykevää

Stubbin ja Zelenskyin tapaamisen lähtökohdat tänään iltapäivällä ovat hyvät.

Niinistön lisäksi pääministerit Petteri Orpo (KOK) ja Sanna Marin (SD) ovat käyneet Kiovassa Zelenskyin vieraina – samoin kuin useat muut suomalaisministerit, jotka ovat sopineet hallinnonalojensa yhteistyöstä muun muassa ympäristötuhojen kartoittamisessa ja pelastustoimen kehittämisessä.

Suomi on tänään julkistanut myös 23. puolustustarvikepaketin Ukrainalle. Siihen kuuluu muun muassa ilmapuolustusta ja ammuksia. Paketin arvo on 188 miljoonaa euroa.

Suomi on antanut Ukrainalle aiemmin puolustustarvikkeita lähemmäs kahden miljardin euron edestä. Humanitaarista ja kehitysyhteistyöksi luettavaa tukea on mennyt 570 miljoonaa. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ukraina on saanut Suomelta 18 miljoonaa euroa.

Lisäksi puolustustarvikevalmistaja Nammo on avainasemassa, kun Ukrainalle pyritään järjestämään täydennystä sen kohtaamaan ammuspulaan. Nammo rakentaa Suomeen osittain EU-tuilla lisäkapasiteettia ammuksien valmistamiseen.

Tapasivat jo Münchenissä

Stubbin ja Zelenskyin kohtaaminen ei ole ensimmäinen myöskään henkilökohtaisella tasolla. He tapasivat Münchenin turvallisuuskonferenssissa viime helmikuussa.

Tuolloin Zelenskyi viestitti toivovansa vastikään presidentinvaalit voittaneen ja tehtäväänsä valmistautuneen Stubbin jatkavan Ukrainan tukemista sen pyrkimyksissä päästä EU:n ja Naton jäseniksi.

Suomi ja Ukraina allekirjoittivat Kiovassa tänään kahdenvälisen turvallisuussopimuksen. Suomi on kahdeksas sopimuksen solminut maa. 

Lue myös:

    Uusimmat