Stubb haluaa Naton huippukokouksen Suomeen

Osa 4: Voiko Yhdysvaltoihin enää luottaa entiseen malliin? 13:11
Näin presidenttiehdokkaat kommentoivat Yhdysvaltojen ja Naton tulevaisuutta MTV:n tentissä

Etyjin puheenjohtajuus ja paikka YK:n turvallisuusneuvostossa täydentäisi Suomen roolia.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb katsoo, että Suomen pitäisi ottaa hoitaakseen Naton vuoden 2026 tai 2027 huippukokous.

– Se vahvistaa myös amerikkalaisten läsnäoloa täällä ja amerikkalaisten sitoutumista, Stubb sanoi MTV:n presidenttitentissä.

Lisäksi Suomen tulee tähdätä YK:n turvallisuusneuvoston kiertäväksi jäseneksi vuosina 2029–30, kuten tavoitteeksi on jo otettu.

Samalla Suomi on ensi vuonna vuorossa toimia Etyjin puheenjohtajana.

– Silloin kuuden vuoden aikana me hoidamme Etyjiä, Natoa ja YK:ta. Tämä on se rooli, joka Suomen pitää ottaa seuraavien vuosien aikana, Stubb visioi.

Valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto jäähdytteli Stubbin vauhtia hiukan ja totesi, että Etyj on vähän jäähyllä Venäjän toimien takia. Hän ei uskonut, että Etyjistä olisi tulossa rauhanfoorumia esimerkiksi Ukrainan osalta.

YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi pyrkiminen voi sitä vastoin joutua vastatuuleen sen johdosta, että Suomi leikkaa kehitysyhteistyöstä, Haavisto huomautti.

Suomi pyrki turvallisuusneuvoston jäseneksi edellisen kerran vuosiksi 2013–2014, mutta kärsi silloin tappion YK:n yleiskokouksen äänestyksessä. Vaihtuviksi jäseniksi valittiin silloin Luxemburg ja Australia.

Lue myös:

    Uusimmat