Stoltenberg Naton ulkoministerikokouksessa: "Olisin toivonut Ruotsin jo olevan jäsen"

Puolustusliiton pääsihteeri uskoo myös Yhdysvaltain jatkavan Ukrainan sotilaallista tukemista.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg myönsi puolustusliiton ulkoministerikokouksen alkajaisiksi, että hän olisi toivonut Ruotsin jo olevan Naton jäsen tänään Brysselissä alkaneessa kokouksessa. Stoltenberg viittasi Turkin aiempiin lupauksiin Ruotsin jäsenyyden ratifioinnista ja sanoi odottavansa sen toteutuvan niin pian kuin mahdollista.

Brysseliin niin ikään saapunut Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström olisi myös toivonut maansa olevan jo jäsen. Hän aikoo tavata kahdenvälisesti myös turkkilaisen kollegansa.

Billström ei halunnut ennustaa, milloin Ruotsista mahdollisesti tulisi jäsen, vaan totesi Ruotsin jo tehneen kaiken tarvittavan Nato-jäsenyyden eteen.

Ukrainan osalta Stoltenberg totesi, että Nato-maiden velvollisuutena on toimittaa Ukrainalle tarvittavat aseet, jotta se ei häviä sotaa.

– Se olisi tragedia Ukrainalle, mutta se olisi vaarallista myös meille, Stoltenberg perusteli.

Hän kiitteli uusia aseapulupauksia Saksalta ja Hollannilta sekä lisäsi olevansa vakuuttunut siitä, että myös Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista, koska se on myös Yhdysvaltain oman edun mukaista.

Ukrainan sotatilanteen osalta Stoltenberg varoi ennustamasta tilanteen kehittymistä. Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka rintamalinja ei ole viime aikoina liikkunut paljoa, Ukraina on kyennyt aiheuttamaan Venäjälle huomattavia tappioita.

Latvian ulkoministeri Krisjanis Karins muotoili asian hieman suoraviivaisemmin.

– Ukraina on tehnyt helvetinmoisen työn, Karins sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat